Dressyr
27 november 2021 11:32
Ridsportplus

Victoria tävlar med tio procents syn: ”Man får lita på hästen”

SIHS 2021I startfältet till Lövsta Future Challenge för unga ryttare var Victoria Karlsson en av fyra ryttare som idag red final i Friends Arena. Sedan födseln har Victoria en grav synnedsättning, men det är inget som hindrar henne från att rida svår dressyr. "Jag ser ju inte publiken men det är nästan lite skönt", säger hon efter tredjeplatsen i finalen.

Victoria tävlar med tio procents syn: ”Man får lita på hästen”
Victoria Karlsson rider svår dressyr med Cum Laude - trots att hon har en grav synnedsättning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att rida Grand Prix dressyr är svårt för de flesta – att göra det utan att kunna se bokstäverna runt banan tar det hela till en ny dimension. För 23-åriga Victoria Karlsson är det så hennes verklighet ser ut, men hon konstaterar att man får anpassa sig och göra så gott man kan.

Finalen i Lövsta Future Challenge i Friends Arena är den hittills största utmaning som hon har ställts inför.
– Det här är absolut det största vi har gjort! Men det är förhoppningsvis inte sista gången. Det kändes jättebra, han var verkligen fin – man kunde ändå njuta där inne på banan även om det var mycket, konstaterar Victoria efter sin ritt.

Sedan födseln har hon en synnedsättning som gör att hon har ungefär tio procents syn kvar. Hon har ändå valt att rida ”vanliga” klasser.
– Det funkar bra att rida i de här klasserna. Jag ser inte riktigt bokstäver, utan jag räknar steg istället.

”Hästen anpassar sig”

– Man får lita väldigt mycket på hästen, att den anpassar sig och inte rider in i väggar och staket. Jag litar väldigt mycket på honom, säger Victoria om sin partner Cum Laude SVU (KWPN val f -07, e Johnson-Amethist, uppf N. Blomsma, äg Victoria Karlsson), som hon har tävlat i ett år nu.
– Han är otroligt snäll och inte rädd för andra hästar. Det underlättar väldigt mycket, ibland kan man komma lite nära folk eller väggar och då hanterar han det väldigt bra.

Victoria hittade valacken i Holland, där han hade gått Grand Prix med en amatörryttare.
– Han var så duktig på sakerna, även om han kanske inte var perfekt. Men det har blivit så himla bra, med hjälp av Lussan och träningen hemma. Det vet man ju aldrig i förväg när man köper häst.

Hur fungerar det på en sådan här framridning som i Friends, med stora betongstolpar mitt i banan?
– Det har funkat väldigt bra ändå, Lussan var nog mer rädd för det än vad jag var, säger Victoria och skrattar.

Lussan, Victorias tränare Louise Nathhorst, säger att det är nyttigt att träna en ryttare med synnedsättning.
– Att räkna stegen är ett bra sätt, det gör även ryttare som Therese Nilshagen. Men visst får jag tänka om ibland, jag kan inte säga ”rid noggrannare vägar, titta på bokstaven” – det går ju inte. Jag fattar inte att hon kan rida så noggrant som hon gör, jag är så imponerad.

Hur brukar betygen för programmets utförande se ut?
– Jag får ändå helt okej betyg, man får ta sikte och när man väl ser bokstaven får man svänga efter den. Jag ser inte så mycket detaljer, utan allt är ganska suddigt och en bit bort ser jag inte så bra, säger Victoria.

Ser inte publiken

Vid sidan av banan stod mamma, och det var mycket känslor efter avslutat program. Atmosfären inne i Friends Arena är mäktig för alla.
– Jag ser ju inte publiken men det är nästan lite skönt, man hamnar i sin egen bubbla. Han är lite känslig för ljud så jag märkte på honom att han kände av att det här var större än en vanlig tävling.

Piaff, passage och piruetterna var höjdpunkterna i dagens program, och nu jobbar hon vidare för att förhoppningsvis få rida U25-mästerskap de närmaste åren.

Seger för Lina Dolk

Med över 80 procent av en domare för det artistiska blev det återigen seger för Lina Dolk och Languedoc (WESTF val f -03, e Laomedon-Francisco I, uppf Magdalene Höfer, äg Anna Edling) – det enda riktiga misstaget i ett stabilt program blev ett galoppinslag i den ökade traven.

– Det var retligt men i övrigt kändes det väldigt bra, han var med mig hela vägen. Jag låg lite före musiken emellanåt men han var så med så jag kunde göra små tempoväxlingar, vilket gjorde att jag tajmade rätt på slutet ändå. Jag hade en jättehärlig känsla genom hela programmet, det är väldigt kul att få rida här inne.

Lina-dolk-languedoc
Lina Dolk var väldigt nöjd med sin Languedoc efter ritten. Foto: Roland Thunholm

Det blev en hård match mot Elin Mattsson och Beckham, som hölls som etta av två av de fem domarna.
– Det är alltid tajt när Elin är med, men den här helgen har jag haft marginalerna på min sida!

Resultat Lövsta Future Challenge unga ryttare

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden