Veterinärt
25 september 2018 17:30

Viktigt att hålla hovarna lika höga

ForskningHar olika höjd på hovarna betydelse för hur hästen rör sig? Enligt en studie, genomförd av bland andra forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, påverkar olikheter i benlängden både rörelsemönstret och belastningen.

Viktigt att hålla hovarna lika höga
Forskning visar att olika benlängd hos hästen, till exempel på grund av att hovarna inte är lika höga, har betydelse för hur hästen rör sig och riskerar att påverka hållbarheten.

Att en häst har lite olika höga hovar, eller olika höga beslag på sina hovar, inte helt ovanligt. Däremot har man inte tidigare undersökt hur det påverkar hästarna.

Vid en studie gjord av forskare från SLU tillsammans med internationella kollegor undersöktes påverkan av rörelsemönstret och belastningen hos hästar i trav. Genom att få boots med klossar i höjdes bakbenen 15 eller 30 millimeter på elva olika hästar. Sedan mättes symmetrin i rörelsemönstret med ett sensorsystem.

Det visade sig att det blev skillnad i hästarnas rörelsemönster när benen var olika långa. Det kortare benet fick en ökad belastning och det längre benet ett kraftigare frånskjut i traven.

Studien visar att olika benlängd kan leda till belastningsskador på sikt hos hästar, precis som det gör för människor. Den visar också hur viktigt det är ta hänsyn till eventuella skillnader i benlängd för att göra en korrekt hältbedömning av hästen.

Läs mer på SLU:s webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-