Avelsnyheter
23 april 13:14
Ridsportplus

Vilka föl väntar du i år?

EnkätFölsäsongen är här. Ridsport har kollat upp med några av landets SWB-uppfödare vad de väntar för föl i år.

Vilka föl väntar du i år?
Några av landets uppfödare berättar vad de väntar för föl i år. Foto: Istockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Per-Ola och Karin Forsberg

Per-ola_forsberg_img_1718
Per-Ola Forsberg Foto: Kim C Lundin

Rapidsrock showjumpers, Torna-Hällestad, har fött upp framgångsrika hopphästar under flera år. Senaste stjärnan att är stoet Addresse (e Messenger).

I år föds det tre hoppföl på gården och det första har redan kommit. Stoet Affinity (e Clinton II  Be My Chief xx) har fått hingstföl med Cicave du Talus som är e Untouchable M,  och ska betäckas med Caracas.
– Jag såg Untouchable M på hingstvisning hos Sosath för många år sedan men han är inte godkänd att använda via SWB.  Genom sonen kommer jag åt blodet. På vårt andra sto Entitled Ease får vi samma sak genom Cornado Fontanels morfar. Jag söker smartheten hos Quick Star via söner med god ridbarhet, förklarar Per-Ola Forsberg.

Stoet J’m’en Balance (e Clinton I-Be My Chief xx) väntar föl med Cicave du Talus, och hon betäcks med Don VHP Z. Hallabalou (e Qualdandro–Baloubet du Rouet) väntar föl med Caracas, men betäcks inte igen på grund av fölningsskada ifjol.
– Vårt sto Entitled Ease (e Qualdandro-Robin Z–Royal Whip xx), syster till 150- och 160-hästarna Career Diplomat och Uncle Blue, betäcks med Cornado Fontanel Z (Zang f -18 e Cornado II-Untouchable M-Diamant de Semilly) så även här kommer jag åt Untouchable M. Han ska dock inte förväxlas med Untouchable 27 (e Hors la Loi II) som jag har två fina avkommor efter, båda i svår klass.

Therese Örup

Therese-orup-foto-kim-c-lundin
Therese Örup Foto: Kim C Lundin

Uppfödare av fälttävlanshästar med prefixet Box, bland andra Box Leo som var bästa svensk i VM 2022 med Frida Andersén.

Therese Örup är bosatt i Schweiz men har sina hästar ”hemma” i Östergötland och är trots det fysiska avståndet mycket engagerad i sina uppfödningar.
– Jag har betäckt Box Compromiss med Iowa igen, så Box Compris ska få ett helsyskon. En ”gummibollshingst” med mycket hopp som inte har massor avkommor men alla med kvalitet.
Box Abbey är betäckt med Flipper d’Elle eftersom jag sökte en mindre hingst som är lätt. Flipper har tävlat med gott hjärta och han har en intressant och i Sverige mindre vanlig stam.
Athena är dräktig med Rock of Romance xx. Ett experiment med ett fullblod som inte lämnat något men som själv gått löp. Jag tycker nog att det passar till detta sto med eget mycket starkt avelsvärde.

Ingrid och Lars-Åke Persson

Dsc_0179
Ingrid Persson Foto: Privat

Tillsammans med dottern Agnes föder upp dressyrhästar under namnet Fredrikshill Sporthorses i Ystad. Hästarna får prefixet Ridges i namnet.

På Fredrikshill kommer det två föl i år och ett har redan sett dagens ljus.
– Vi har redan fått ett stoföl efter Iron undan vårt sto Ridges Bellatrix (SWB e Belissimo–Weltmeyer). Förhoppningen var att få lite mer mankhöjd, rundare galopp och bibehålla stoets fina bakben och ridbarhet. Än så länge ser det lovande ut och vi är glada för att det blev ett sto. Bara väldigt tråkigt att fadern Iron gått bort alltför tidigt, säger Agnes Persson
– Nu väntar vi ett föl efter Danciero med vårt sto Ruling Action (e Dante Weltino- Rohdiamant). Valet föll på Danciero på grund av hans fina ridbarhet och gångarter. Stoet kommer ur ett väldigt meriterat möderne, modern är syster till bland andra Romanov och Rubin Royal, så vi hoppas det kan bli ett föl med talang för de högre klasserna.

Touchmenowmm_e35_673
Maths Örtbring och Mathias Åstrand Foto: Yvonne Karlsson

Maths Örtbring och Mathias Åstrand

M&M Stable i Flyinge, visar hästar vid allt från fölvisning till bruksprov. Tar även emot dräktiga ston som fölar hos dem.

Har tre ston dräktiga och den egna uppfödningen Touch Me Now M&M (SWB f -13 e Click and Cash–Dammen) är dräktig med Grand Slam VDL. KWPN-stoet Beauty Queen VDL (f -06 e Corland–Ahorn) är dräktig med Hard Rock Z medan Ereedom VDL (KWPN f -99 e Cardento–Baloubet du Rouet) är dräktig med El Barone 111.

Kriterierna för de tre valen är lika konkreta som tydliga och desamma för alla stona.
– Vi ville helt enkelt ha hingstar som har resultat i svår klass, de ska ha en bra exteriör som passar våra ston och vara utrustade med en bra galopp. Det här är det vi gått efter när vi valt samtliga hingstar, berättar Maths Örtbring.

Systrarna-thim
Emma och Lisa Thim Foto: Charlotte Kulneff

Emma och Lisa Thim

Systrar som bor strax söder om Kristianstad och föder upp hästar med suffixet ELiTh. Mest välkänd är Diarado’s Rose som rids av Jens Fredricson.
– Vi väntar totalt tre föl, varav ett hoppföl och två gångartsföl. Vi fick fyra av våra ston dräktiga förra året men tyvärr resorberade ett av stona i vintras.
– Hoppfölet är en kombination av Karmel van de Vatering och Code Irene ELiTH (e Armani Code-Irco Mena). Irene har lämnat trevliga avkommor med mod och god teknik i hoppningen och riktigt bra galopp. Med Karmel hoppas vi att vi stärker dessa egenskaper än mer och får in lite mer kvickhet.

Det första gångartsfölet är en kombination av Iron och Royal Sandra (e Sandakan-Royal Diamond). Vi sökte en hingst med aktiva rörelser i uppförsbacke och med ett plus för galoppen. Vi är väldigt tacksamma att vi hann få dräktigt med Iron, med tanke på hans tragiska öde.

Det sista fölet för säsongen är efter Van Vivaldi och undan St. Eulalia ELiTH (Blue Hors St. Schufro-Rosevelt). Det är Eulalias första föl och hon är ett stort sto med ganska mycket nerv. Rörelser har hon, så det räcker och blir över. Prioritet var därför en lite mer beprövad hingst som vi sett lämnat gott temperament och gärna lite mindre avkommor.

Christina Olsson

Christina-olsson
Christina Olsson

Ordförande i AVN och uppfödare till Astoria (e Sir Donnerhall II-Quaterback) som med Jeanna Högberg ingick i det svenska VM-laget i dressyr 2022.

– Mina avelsplaner fick en knäck förra året då jag trillade och slog mig rejält, hamnade på sjukhus och var avrådd från att köra bil under flera veckor i juni, så jag kunde inte köra mina ston till seminstation, berättar Christina Olsson.
– Astoria seminerades på Helgstrand Dressage för embryotransfer och mottagarstoet var dräktigt med ett embryo efter Iron. Jag var så glad, men sedan tappade stoet dräktigheten, det var så sorgligt, speciellt just med Iron.
– I juli var jag okej för att åka med två av mina ston men det blev bara en seminering. Askungen (SWB f -18 e Blue Hors St. Schufro-Rubinrot) är ganska liten (158 cm) så jag betäckte med So Perfect (Old f -17 e Sezuan-Sir Donnerhall) och hon blev dräktig. Askungen är så lugn och sansad, hon åkte transport 90 mil enkel resa söderut till finalen i 4-årschampionatet i höstas. Hon tog sig till final och under testridningen gick det fint med en åttonde plats.

Sara-skeppstrand-zuccero
Sara Skeppstrand Foto: Kim C Lundin

Sara Skeppstrand

Verbena Dressage drivs av familjen Skeppstrand. De har fött upp flera godkända hingstar och en av de första är Touchdown (e Quaterback) som rids av Patrik Kittel. Familjen har en gård i Genarp för hästuppfödning.

Sara Skeppstrand berättar:
– Vårt avelsmål är hästar för de högsta dressyrklasserna med bra temperament och ridbarhet. För oss är ridkänslan viktigast och då vi själva har ridit de flesta av våra uppfödningar så vet vi hur de är att rida och hantera och hur vi ska matcha dem.
– Nu har vi så många fina ston så i år väntar vi dubbelt så många föl som vi brukar, fyra efter Touchdown. Att kombinera Zafferanos och Touchdowns linjer har varit en riktig hit så vi fortsätter med det.
Dauntless (e Dream Boy-Ampère), syster till Zucchero som visades på bruksprovet, har redan fått sitt föl via embryotransfer, en fantastiskt fin hingst. Långbent och otroligt rörlig, så han fick det bästa av båda föräldrar.
– Sedan är La Pinta (e Sir Oldenburg-Bernstein), syster till Zafferano, betäckt via embryotransfer. Hon har vunnit Msv A och är en naturbegåvning på samling. Zuccheros mamma Duschesse SD (e Ampère-De Niro) är också betäckt. Unique Edition (e Zafferano-Briar), helsyster till vår godkända hingst Special Edition, får sitt första föl, så vi är mycket spända på resultatet.

Ebba Berglöf

Ebba-beglof-3-190407-rt
Ebba Berglöf Foto: Roland Thunholm

Ägare till Rytteriet utanför Sjöbo, som arrangerar stora tävlingar tillsammans med Henriksdals RF och har uppfödning av hopphästar. Som ägare till en häst i toppsporten Catch Me Not S (e Cardento) riden av Peder Fredricson, är hon klar över vad som krävs.

Ebba Berglöf matchar en del av sina uppfödningar själv i unghästklasser. I år är två ston dräktiga.
– Vi väntar ett föl den 1 juni från Medea (SWB f -09 e Norman Pre Noir-Ramiro’s Son). Medea är min egen uppfödning, halvsyster till Catch Me Not S, och är betäckt med I’m Special de Muze (BWP f -08 e Emerald van’t Ruytershof-Nabab de Rêve). Det mesta blir bra efter Medea, men jag valde I’m Special de Muze för att tillföra kvickhet.
– I slutet på maj ska min uppfödning Diarado’s Gina (SWB f -13 e Diarado-No Limit) föla. Henne har jag betäckt med MyLord Carthago (SF f -00 e Carthago-Jalisco B). Jag tror han kan tillföra extra scope och mod för Diarado’s Gina besitter redan fin hoppteknik.

Marita Strauch

Marita-strauch
Marita Strauch Foto: Kim C Lundin

Föder upp dressyrhästar på Stall Bergsjöholm, Ystad, bland andra den godkände hingsten Bergsjöholms Valbonne som i vinter debuterat i Grand Prix med Malin Wahlkamp-Nilsson.

Marita har i år endast två ston dräktiga, men det finns många unghästar att ta hand om i det nya samarbetet med Denise Ljungqvist.
– Min uppfödning Bergsjöholms Verona (F. 2) (SWB  f -16 e Total Hope u Via Veneto (F. 2)  e Epson) är betäckt med Don Romance PS, som är en relativt oprövad hingst, vilket jag inte brukar använda alltför ofta. Det finns mycket prestation bakom och en intressant kombination av toppförvärvaren Dante Weltino och det exceptionella mödernet Gesina. Don Romance har en härlig mjukhet genom kroppen och är långlinjerad, vilket behöver förbättras på Verona.
–  Zoroya  (SWB f -11 e Zuidenwind u  Donellie e Don Schufro) som jag köpt från Marie Haward, är halvsyster till Deja. Hon är betäckt med en hingst jag inte använt tidigare, nämligen Secret. Zoroya är ett rätt komplett sto, är det något som behöver förbättras så är det hennes galopp och Secret nedärver en stor galopp – han verkar även ge väldigt ridbara avkommor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden