Sverige
17 september 2024 14:27

Vilthandläggaren om vargangreppet: ”Kommer behöva lyfta frågan”

VargangreppLänsstyrelsen har utlyst skyddsjakt på den varg som dödade en minishetlandsponny i Skövde kommun under måndagen. Vilthandläggare Mia Bisther berättar mer om händelsen, varför beslutet om skyddsjakt fattades samt om diskussionen kring bidrag för rovdjursstängsel.

Vilthandläggaren om vargangreppet: ”Kommer behöva lyfta frågan”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Under natten till måndagen dödades en minishetlandsponny av en varg i Skövde kommun, vilket Sveriges Radio P4 Skaraborg var först med att rapportera om. 

Minishetlandsponnyn, ett sto, dödades i en hästhage. I samma hage befann sig även en shetlandsponny, en hingst, samt stoets föl. 

– Vi på länsstyrelsen blir kallade till besiktning när sådant här sker och i det här fallet fanns två personer från vår personal på plats. Det är konstaterat att stoet som dog blev dödad av varg. Det finns även skador på hingsten, men det är oklart om skadorna är orsakade av varg eller annat. Hingsten får veterinärvård och är inte allvarligt skadad, säger Mia Bisther, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, till Ridsport.

Hon berättar att fölet är fysiskt oskadd och har inte blivit utsatt för angrepp. 

– Hästägaren på platsen fick hjälp med att flytta hästarna och säkra hagen på plats. 

Inväntar resultat av DNA-prov

På grund av angreppet beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen, endast ett par timmar efter avslutad besiktning. 

– Den här platsen ligger ganska nära ett vargrevir. Det har tagits DNA-prov, men i det här fallet har vi valt att fatta beslut om skyddsjakt redan innan vi fått tillbaka DNA-resultatet. Vi vet alltså att det finns ett angrepp men inte exakt vilken individ det rör sig om ännu. I det här fallet tyckte vi att det var viktigt, eftersom det finns en period kort efter ett angrepp där det finns risk för att vargen kommer tillbaka för att äta upp det som den har tagit. I och med beslutet om skyddsjakt har det kunnat sitta jägare vid hagen om vargen skulle komma tillbaka, säger Mia. 

Hon poängterar att vargangrepp på häst, statistiskt sett, fortfarande är väldigt ovanligt. 

– Det har inte varit många angrepp på häst på flera tiotals år. De angrepp som skett har varit på mindre hästar. Det är det som gör debatten svår, säger Mia. 

Bidrag till rovdjursstängsel diskuteras 

Den hästägare som vill säkra sin hage med rovdjursstängsel får i nuläget bekosta detta själv, ett beslut som mött en del kritik. Den djurägare som däremot håller får och getter har möjlighet att söka bidrag för att bekosta stängslet. 

– När det gäller bidrag så är detta riktat mot får och getter, eftersom majoriteten av angreppen sker där. Att hästar har angripits har varit extremt ovanligt. 

Kan det bli aktuellt att ägare till mindre hästar får söka bidrag för rovdjursstängsel i framtiden?

– Vi kommer att behöva lyfta den frågan för att se vilka möjligheter vi kan erbjuda. Men det ser fortfarande ut som så att 98 procent av rovdjursangreppen sker bland får och getter, så vi behöver kunna motivera det hela. Å andra sidan ser det annorlunda ut nu jämfört med tidigare, när vargarna etablerar sig söderut och riskerar att hamna i områden där det finns fler tamdjur. Så visst måste vi lyfta frågan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym