Avel
14 mars 2015 22:10

Vinnare: bruksprovsvinnaren

Glädjande nog hade flera gångartshingstar hittat till hingstklassen på bruksprovet, i år med Bo Jenå och Tundi Andersson i juryn. Publiken fick se flera 6-åringar men även en 14-årig ryttarinna på en 5-åring.

Vinnare: bruksprovsvinnaren
- Tack mitt helgon, kanske Ida-Linn säger till sin Sankt Erik II, hingsten med klockrent uppförande, alltid. Kim Lundin

De olika ekipagen har själva fått välja vilken nivå de vill rida på, efter ett eget program samt om de ville rida till speciell musik. Domarna bedömde sedan programmets genomförande som helhet, gav betyg för gångarterna, lösgjordheten och allmätnt intryck.

Först ut var Ida-Linn Lundholm som startade med två hingstar i klassen. Den elegante fuxen Sankt Erik II 1265 var tillbaka för platser för brottet, skämt åsido, han blev Bruksprovsvinnare i Stora Hallen 2013. Tillsammans visade de upp hur långt de kommit på utvecklingen mot en fullfjädrad 6-årshäst redan, bland annat gjorde Sankt Erik riktigt fina byten redan. De fick omdömet ett väl genomfört program och 8,5 på gångarterna och en 9a på allmänt intryck. Det gav 83,75% och skulle visa sig räcka hela vägen.

Bergåkras Amaranth, godkändes på bruksprovet 2024 som 4-åring, visade på suveränt temperament med 13-åriga Cecilia Bergåkra, tillika delägare i hingsten tillsammans med två systrar. Hingsten uppförde sig oklanderligt men det blir inte direkt någon gångartsvisning. Cecilia red till Mello-musik och de fick 73,75%

Frans Andreo II med Yvonne Österholm är som alltid vackra att se på och traven flöt som ett rinnande vatten. I galoppen är det inte särskilt mycket tryck och bakbensaktivitet däremot, bytena sitter ännu inte helt och hållet. Det blev 72 %.

Justify AS visades mycket förtjänstfullt av Heiko Klausing, den Jazz-sonen kan samla sig. De visade fina skolor och arbetspiruetter, bara 6 år gammal men mycket väl framme för sin ålder. Han visades som gröngöling och har biffat till sig ordentligt, en stadig bit idag med vassa frmaben. Det blev 76%.

Dalwhinnie och Mattias Jansson har varit borta från tävling i nästan ett år. Nu blev det en mini-comeback och de jobbade väl tillsammans som de brukar. Det blev en försmak av årets kommande GP-program. Resultat 78,5 %, en tredje plats totalt och hingsten blev idag A-premierad.

Highcruiser och Jonathan Medin har tagit stora kliv framåt med mer ridarbete, nu gör de riktigt fina byten. Hingsten med en så vacker silhuett, ser harmonisk och arbetsvillig ut, det blev 68 %. 

Ida-linn Lundholm fick både börja och avsluta klassen då med Eclectisch. Den holländske hingsten utstrålar massor av energi och kraft parat med grace. En 6-åring som är väl framme för sin ålder men domarkollegiet Bo Jenå och Tundi Andersson tyckte det blev lite väl lite galopp i programmet. Totalt 82,5%

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-