Sverige
29 januari 2019 19:02
Ridsportplus

#visparkarbakut: Inga anmälningar till förbundet

#visparkarbakutDet kom inte in några anmälningar om sexuella kränkningar till Svenska Ridsportförbundets funktion Medlemsombudsmannen under 2018.
− Jag hoppas att det är en indikation på att den typen av händelser lyckligtvis inte är så vanligt förekommande. Sedan kan det också vara sådant som inte når oss, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman på förbundet.

#visparkarbakut: Inga anmälningar till förbundet
Det har kommit berättelser om mobbning och utanförskap till förbundet. Arkivbild: Anna Elizabeth Photography/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De senaste åren har övergrepp inom ridsporten stått i fokus på flera sätt. Det började med en ifrågasatt tränare som blev av med sin licens.

Det fortsatte med hästsportens eget metoo-upprop ”Vi sparkar bakut”, liksom med Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om ridläraren ”Mårten” som dömdes för sexuella övergrepp på 1990-talet men ändå kunde fortsätta med sin verksamhet. Efter Sveriges Radios dokumentärserie inledde polisen en ny förundersökning gällande våldtäkt mot barn. Den misstänkte mannen har dock avlidit.

Svenska Ridsportförbundet införde under 2017 funktionen Medlemsombudsman, en möjlighet att via telefon eller mejl kontakta förbundet i känsliga ärenden.

− Vi får en hel del frågor, främst olika typer av värdegrundsfrågor, om motsättningar inom föreningen, och medlemmar som upplever att de inte blir lyssnade på, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman, verksamhetschef förbund & samhälle.

Mobbning och utanförskap

Kicki Ronnerberg Bäckman
Kicki Ronnerberg-Bäckman. Arkivbild.

Det har också kommit berättelser om mobbning och utanförskap, men ingen om direkta sexuella trakasserier.

− Jag hoppas att det är en indikation på att den typen av händelser lyckligtvis inte är så vanligt förekommande. Sedan kan det också vara sådant som inte når oss. Det finns ju några steg mellan oss och de enskilda medlemmarna, och jag tror att föreningarna har insett vikten av att arbeta med den här typen av frågor.

Svenska Ridsportförbundet förbereder nu också en förändring av stadgarna, så att det blir tydligare att brott mot ridsportens värdegrund kan leda till uteslutning.

− En uteslutning kan gälla både medlemmar och föreningar som bryter mot värdegrunden. Men det allra viktigaste arbetet är det förebyggande arbetet, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman.

Fem miljoner kronor

En hjälp i det förebyggande arbetet är de fem miljoner kronor som Svenska Ridsportförbundet tillsammans med organisationen Friends (som arbetar mot mobbning och diskriminering) fick från Hugo Stenbecks stiftelse i slutet av förra året.

En projektledare har precis tillsatts i det treåriga projektet.
− Tanken är att arbetet ska landa i olika aktiviteter och evenemang, liksom utbildning av våra unga ledare, allt med syfte att jobba för trygga stallmiljöer och utveckla starka ledare för framtiden, säger Sandra Wiklund, som arbetar med ungdomsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.

Så kan du

anmäla

Medlemsombudsmannen
Medlemmar och föreningar kan höra av sig med frågor, även anonymt, till Ridsportförbundet. Sexuella trakasserier och övergrepp kan anmälas, men det ska ske skriftligt. Anmälningar behandlas konfidentiellt.

Visselblåsare
Till Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst kan allvarliga missförhållanden anmälas, till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla via en förening eller förbund. Det finns även en Idrottsombudsman med liknande funktion som ridsportens medlemsombudsman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden