Hoppning
27 januari 2019 19:06
Ridsportplus

von Eckermann: ”Har nog inte ridit så fort på henne innan”

InternationelltHenrik von Eckermann satsade allt med Toveks Mary Lou i världscupens omhoppning i Amsterdam på söndagen. Och det räckte hela vägen till seger. "Jag red på gränsen, och på den gränsen kan man bara rida när man vet att man måste," säger ryttaren.

von Eckermann: ”Har nog inte ridit så fort på henne innan”
"Tack ska du ha." Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou vid prisutdelningen. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Henrik von Eckermann hade fördelen att vara sist bland de åtta i omhoppningen och satte upp tempot ordenligt direkt.

Jag har nog inte ridit så fort på henne någon gång innan. Henrik von Eckermann om Toveks Mary Lou.

Då hade de andra världsryttarna bjudit på den ena mer hisnande omhoppningen än den andra.
– Det är klart att det var en fördel att vara sist, säger Henrik von Eckermann.

– Jag såg den första ryttaren och sedan några till. Och alla jag såg hade elva galoppsprång mellan hinder ett och två. Där tänkte jag att jag kan ta bort ett galoppsprång och tjäna lite tid för att slippa jaga hela vägen runt. Och det fungerade.

Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB) hoppade strålande i den höga farten.
Hon såg nästan lite förvånad ut ett tag, var det så?
– När hon får bestämma farten själv är hon modig. Men hon är en väldigt försiktig och känslig häst så när jag får jaga på henne lite kan hon bli ännu försiktigare.

”På gränsen”

Tack vare det insparade galoppsprånget och de korta vägarna kunde Henrik von Eckermann understödja stoet på den sista galoppsträckan.
– Jag kunde ta upp henne lite, ha lite kontakt med tygeln. Och det var nog bra. Jag har nog inte ridit så fort på henne någon gång innan.
– Jag red på gränsen för vad det går, och på och på den gränsen kan man bara rida när man vet att man måste, fortsätter Henrik von Eckermann.

Han har sagt ända sedan han avstod den individuella VM-finalen i Tryon i september att målet för Mary Lou har varit att starta världscupfinalen i Göteborg första helgen i april.

Innan söndagens omgång – som var den näst sista – var hans behov av världscuppoäng stort.
– Jag är jätteglad över den här segern. Det har inte gått dåligt innan den här säsongen, Mary Lou har vtagit poäng i varje start, men det har inte velat sig riktigt hela vägen innan. Det var oerhört skönt att få vinna.

Glad för hästägarnas skull

– Jag är också glad för hästägarnas skull. Och tacksam, utan dem skulle det här inte vara möjligt för mig.

Efter hoppningarna i Amsterdam ligger von Eckermann sjua i tabellen med 50 poäng. Det brukar räcka med 40 poäng för att ta sig till en världscupfinal. Men trots att platsen i stort sett är säkrad rider han sista kvalet i franska Bordeaus med Mary Lou.
– Ja, jag följer min plan. Hon har varit tävlingsledig fyra veckor innan den här tävlingen och det blir samma sak efter Bordeaux.

Efter segern i Amsterdam blev det en hel uppståndelse med prisutdelning, fotografering, intervjuer och presskonferens.

Mary Lou åker nu hem till von Eckermanns tyska bas där personalen tar väl hand om henne medan Henrik von Eckermann firar segern på ett plan till Dubai där han ska tävla kommande vecka.
– Det ska bli skönt att bara få sova på planet, säger han.

Kolla in den vinnande omhoppningen.

Referat från klassen

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden