Dressyr
6 februari 10:11
Ridsportplus

Walk on Top tog sig hela vägen till Hall of Fame

På voltenNär Louise Nathhorst och Walk on Top vann världscupen i Göteborg blev de kändisar över en natt - det sägs att det var första gången en dressyrryttare hamnade på löpsedlarna. Den markskygga enmanshästen tog sig hela vägen till Scandinavium Hall of Fame.

Walk on Top tog sig hela vägen till Hall of Fame
Walk on Top och Lussan Nathhorst tog två segrar i Falsterbo 1995. Foto: Jan Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som 4-åring var Walk on Top dyrast på elitauktionen i Verden, han
kostade 130 000 tyska mark, vilket motsvarar cirka 800 000 svenska kronor i dagens penningvärde. 1992, när Louise ”Lussan” Nathhorsts topphäst Dante var halt, letade hon efter en ny häst. Änkan till hennes dressyrtränare Walter Christensen, svenska Kerstin Christensen, såg Walk on Top när han gick ett 7-årsprogram.
– Hon trodde att han skulle passa mig så jag åkte ner och provred. Men jag föll inte för honom på en gång utan åkte ner två gånger till innan jag bestämde mig. Varför jag ändrade mig? Jag fick en annan känsla för honom, känslan man kan få när man rider, säger Lussan.

När ”Toppen” kom till Lussan hade inte piaffen och passagen påbörjats. Passagen skulle utvecklas bra, men piaffen var svår eftersom hästen var markskygg och inte gärna ville stå stilla. Något som satt som en smäck senare under karriären var däremot galoppombyten i varje – med tyglarna i en hand.

Unik kombination

”Toppens” styrka var förutom hans fina byten även piruetter.
– Jag gjorde dubbel piruett och byten i varje på en hand i kombination, det har mig veterligen inte någon gjort efter mig på tävling. Sedan hade han väldigt fina travökningar och gick alltid i fin form med spetsade öron.

Walk on Top var en enmanshäst – eller det var två som kunde rida och sköta honom: Lussan och skötaren Kim Jonasson, som också fick honom när han blev pensionär. En annan egenhet var att hästen gillade gummibjörnar, som var Lussans sambo Lars Anderssons favoritgodis, och bananer.

Sprang hem

Det gick att rida ut på Toppen, men bara med sällskap – annars sprang han hem.
Han var väldigt bestämd.

Då Lussan red hästen brukade dressyrbanan ha uppvältade spår, till exempel på medellinjen.
– Vi var tvungna att göra likadant hemma, för annars fick jag honom inte att gå på spåren på tävling. Han var mycket markskygg.

Största segern

Lussan tvekar inte med svaret på frågan vilken som var den största segern med Toppen: världscupsegern i Göteborg år 1998. Det var första gången en dressyrryttare hamnade på löpsedlarna, sägs det. Lussan blev känd över en natt och fansen hängde över sargen för att hon skulle skriva autografer.
– Det var helt otroligt, verkligen fantastiskt. Jag hade varit med så länge och tänkte att nu ska jag njuta. Men den hästen gav mig mycket glädje även på andra sätt.

1998 fick Walk on Top en ligamentsskada .
– Vi försökte läka ut skadan hela 1999. Han blev frisk men så fort vi lade till den lilla extra träningen gick skadan upp. Han fick bli pensionär och promenadhäst, säger Lussan.

2011 gick Walk on Top bort.

Fakta

Walk on top

Wimg_1449
Walk on Top Foto: Roland Thunholm
  • Född: 1985 hos Heinrich Engelke. Död 2011.
  • Stambok: Hannover.
  • Härstamning: e Wenzel I–Absatz.
  • Smeknamn: Toppen.
  • Största segern: Världscupsegrare 1998 i Göteborg.
  • Övriga stora meriter: 1997 var ekipaget trea i världscupen och tog lagbrons i EM. 1996 kom de på tionde plats vid OS i Atlanta, 1998 ingick de i det svenska bronslaget på VM i Rom och fick en femteplats individuellt.
  • Kändisstatus: Är med i Scandinavium Hall of Fame.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden