Avelsnyheter
12 oktober 2019 06:10

WBFSH startar nytt samarbete för internationellt avelsindex

SamarbeteWorld Breeding Federation for Sport Horses, WBFSH, planerar att starta ett nytt samarbete med de nationella förbunden för att bättre kunna jämföra avelshingstars nedärvning.

WBFSH startar nytt samarbete för internationellt avelsindex
För många uppfödare är det inte längre så viktigt vilket förbund de registrerar sina uppfödningar i. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Jonsving

Det är danska tidningen Ridehesten som har har publicerat artikeln om nyheterna i WBFSH. SWB:s avelsledare Emma Thoren Hellsten har varit med och skrivit artikeln.

Det handlar om att World Breeding Federation for Sport Horses, WBFSH, ska undersöka hur internationella avelsindex ska kunna utformas.

Anledningarna till detta är bland annat sporthästaveln har blivit alltmer global och i stort sett använder samma blodlinjer oavsett avelsförbund. Allt fler uppfödare har också signalerat att det inte är så viktigt för dem i vilket förbund de registrerar sina uppfödningar. De väljer gärna det förbund som ger bäst service och bäst möjligheter till marknadsföring.

WBFSH menar därför att det är viktigt att information om avelshingstar sprids till flera förbund och att det nu är svårt att överblicka vilka egenskaper hingstar nedärver.

Den här nya satsningen gör att Interstallion-projektet avslutas. Detta har pågått i flera år med syfte att skapa något liknande som WBFSH vill göra nu, men när det gäller detta har förbunden inte kommit överens om hur det ska göras.

Tanken är att FEI:s databas över tävlingsresultat ska ligga till grund för indexeringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden