Working Equitation
27 augusti 2019 06:30
Ridsportplus

WE-mästaren: ”Speedgrenen är som en omhoppning”

Riksmästerskap WENyligen korades riksmästare i Working Equitation. Åsa Cidh från Uppsala och Algarve vann seniormästerskapet.
− Folk tror att WE är en gren för dem som inte är tillräckligt bra för att lyckas i dressyr eller hoppning, men så är det inte alls, säger hon.

WE-mästaren: ”Speedgrenen är som en omhoppning”
Riksmästerskap i WE för seniorer. Från vänster trean Maria Säwe, tvåan Malin Hellstedt och segraren Åsa Cidh. Foto Jolin Berg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För några år sedan fanns ett 30-tal svenska ryttare som tävlade i Working Equitation. I dag finns det hundratals tävlingsryttare och under Riksmästerskapet i Surahammar nyligen lyckades sju ekipage kvala till EM 2020.
    − Working equitation är en gren som växer så det knakar, säger Åsa Linnér, en av de sju som är kvalade för EM 2020.

    Vinner mark för varje år

    − Vi har i alla fall ett tiotal ekipage i Sverige som är stabila i svår klass, och fler på väg upp, säger Åsa Linnér som driver ridskola i Ölmstad norr om Jönköping och har funnits med på grenens resa från relativt okänd i Sverige till en disciplin som vinner alltmer mark.
    − Det är tack vare att vi har rest runt och visat upp WE, och introducerat den på ridskolor i olika delar av Sverige, samt deltagit i showprogram på både Falsterbo och Elmia.

    Närmar sig SM

    Riksmästerskapet arrangerades av Surahammars Ryttarförening och lockade 40 starter i de olika klasserna.
    − Vi har hittills inte haft så stora startfält att vi har kunnat ansöka om att arrangera Svenska Mästerskap, men på seniorsidan börjar vi närma oss. Den här gången hade vi ett startfält på seniorsidan som även kan mäta sig internationellt, säger Kajsa Ekedahl, ordförande i Svenska Ridsportförbundets WE-kommitté.

    Många starka ryttare

    Riksmästare bland seniorerna blev Åsa Cidh, som rider för Lagga Fältrittklubb i Uppland, och hennes Algarve (LUS val f 2005 e Rabante Da Broa –  Coral, uppf Eduarda Agnello Machada De Vaz Carreiro, äg Åsa Cidh). Hon vann dressyren och teknikgrenen och kom trea i speed.
    − Tävlingen gick som jag hoppades. Dressyren är min och ”Allans” starka sida, men i år finns många ryttare som är starka i dressyren, så vi fick kämpa. Tekniken gick jättefint, och i speeden fick vi med ringen, säger Åsa Cidh och syftar på den ring som ska plockas med lansen i speedmomentet, och som ger tio sekunders avdrag på tiden om man lyckas.

    Åsa Cidh beskriver sig själv som lite av en dressyrnörd, som fastnade för Working equitation.
    − WE bygger på dressyr, men det är väldigt roligt för både mig och hästarna när det blir lite mer utmanande med en hinderbana, och att rida speedgrenen är jättekul. Då får man släppa allt och rida som i en omhoppning.

    Av dem som har testat grenen fastnar nästan alla för den.

    − Folk tror att WE är för dem som inte är tillräckligt bra för att lyckas i dressyr eller hoppning, men så är det inte alls. I svår klass måste du exempelvis genomföra alla moment med enhandsfattning, säger Åsa Cidh som hoppas att fler ska få upp ögonen för WE.
    − Av dem som har testat grenen fastnar nästan alla för den.

    Resultat

    Riksmästerskapet i Working equitation

    Juniorer
    1 Isabell Wiklund / Tubber Lad
    2 Nathalie Christensson / Patrick
    3 Moa Eriksson / Hadfi Jankó

    Young Rider
    1 Ellen Lindberg Danilsgård / Fascinio
    2 Andrea Sjödin / Whitney van The Old Oak Stable

    Seniorer MSV
    1 Linnéa Lycke / Tremoco
    2 Therese Edlund / Aragorn GE
    3 Liselotte Andersson / Enya

    Seniorer WAWE Svår Kyr
    1 Åsa Cidh / Algarve
    2 Malin Hellstedt / Elvin B
    3 Maria Säwe / Akropolis

    Working Equitation

    Om tävlingsformen

    Tävlingsformen Working Equitation, WE, uppstod 1995 i Italien. Efter en prövotid på två år blev WE, under 2011, en gren inom Svenska Ridsportförbundet. I WE erhåller du procent i ett dressyrprogram och i en hinderbana samt en hinderbana som rids på tid. Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus.

    De tre olika momenten som ingår är; dressyr-, teknik- samt speedmoment.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden