Sportnytt
9 april 2018 19:00

WE-ryttare slogs om plats i VM-laget

Working EquitationDen fartfyllda ridsportgrenen Working Equitation växer så det knakar. I helgen reds det om VM-platser för ryttarna vid Göteborgs Fältrittklubb.

WE-ryttare slogs om plats i VM-laget
Åsa Cidh med lusitanon Algarve kammade hem segern i en extremt spännande tävling med en väldigt hög och jämn nivå. Foto: Dick Gillberg

Sveriges elitryttare i den snabbt växande tävlingsgrenen Working Equitation tävlade söndagen den 8 april på Göteborgs Fältrittklubb. Fyra biljetter till Working Equitation World Championships, i München, Tyskland, 10-13 maj 2018 stod på spel. Tävlingen var jämn och höll en hög nivå, vilket talar för ett intressant svenskt deltagande i VM.

Segrade gjorde Åsa Cidh från Lagga Fältrittklubb med hästen Algarve. På andra plats kom regerande svenska mästaren Johanna Nygren som tävlar för Kungälvs Hästsportklubb med Violino Alto Castel.
– Jag är jättenöjd med vår insats. Det var en viktig tävling eftersom det handlar om uttagning till VM-laget, säger Åsa Cidh.
– Det är ett långt program och Algarve hann bli lite trött i galoppombytena. I övrigt gick det väldigt bra. Speedmomentet var jätteroligt för han är en extremt snabb häst som ändå kan lugna ner sig i precisionsmomenten.

180409_weryttareslogsomplatsivmlaget_dickgillberg_11
Regerande svenska mästarinnan Johanna Nygren gjorde en strålande insats i teknik och speed, men nådde inte ända fram till dagens segrare Åsa Cidh. Foto: Dick Gillberg

Working Equitation består av tre delmoment: Dressyr (kür i svår klass), teknikmoment och speed. Tävlingsformen är väldigt inkluderande, då man kan rida alla sorters hästar så länge ekipaget är proportionerligt och harmoniskt. Samtidigt ställs det stora krav på precision, mod och mångsidighet.

180409_weryttareslogsomplatsivmlaget_dickgillberg_18
Maria Säwe med Akropolis, här i full fart i momentet ”fånga ringen på tjuren”, slutade sammanlagt på fjärde plats i svår klass. Foto: Dick Gillberg

På tävlingarna på Göteborgs Fältrittklubb tävlades även i lätta klasser, LA och LB. Intresset för Working Equitation har exploderat och även på åskådarplats var det ovanligt fullt. Hemmaryttaren Tina Nylund som tidigare tävlat i dressyr gjorde sin första tävling i Working Equitation.
– Detta är fantastiskt roligt både för mig och för min häst – hon gillar detta skarpt. Det är verkligen en varierande tävlingsform och samtidigt väldigt seriöst, säger hon.

Representanter från Sveriges Ridsportförbund var på plats för att ta ställning till vilka fyra ryttare som ska få åka till VM i München. Det tas även hänsyn till tidigare tävlingsresultat och erfarenhet av internationellt tävlande. Senast måndag kväll den 9 april meddelas vilka de fyra ryttarna blir.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden