Sport
21 augusti 2017 16:00

”Werth kommer att ta medaljer i Göteborg”

"Massor av glädje, men också nervpress, följer med att tävla inför hemmapublik."
Ridsports Kim C Lundin ser kvalitet i överflöd och klara individuella medaljchanser för de svenska dressyrekipagen på EM, även om alla pratar mycket om tyskarna. (Uppdaterad)

”Werth kommer att ta medaljer i Göteborg”
Isabell Werth rider snart EM i Göteborg.

Isabell Werth kommer att ta medaljer i Göteborg även om det skulle bli på Emilio. Jag tror att Göteborg blir platsen där Carl Hester tar en ny individuell medalj, sex år efter den första i Rotterdam. Jag tror att det blir mycket snack om tyska ekipage och deras fantastiska hästar i Göteborg.
Men britterna har sin vana trogen låtit bli att tävla och mäta sig med andra.

Kanske har Carl Hester trimmat upp sin lagkamrat Spencer Wilton på Super Nova II till en nivå som gör dem mer konkurrenskraftiga även individuellt. Oavsett, det kryllar av nya spännande ekipage som alla jobbat hårt för att ta sig till EM, genom selekteringar och tävlande. 

Finns det då inga svenska chanser till individuella medaljer?
Chans finns definitivt, kvalitet finns i överflöd hos våra ekipage. Däremot är det svårt att utifrån resultaten sia om höga placeringar. Som alla förstår – ingen blir gladare om vi får se en ny medalj som i Rotterdam när Patrik Kittel och Scandic tog ett oväntat, underbart och lycksaligt brons.

Therese Nilshagen är definitivt på väg upp, ge det ett år till av rutin och till VM i Tryon kan något riktigt stort vara på gång. Ingen är gladare än jag om det händer snabbare. I Aachen gick ritterna bättre dag för dag, här hoppas vi på en rejäl topp i Grand Prix för laget. Allt efter det är bonus. 

Patrik Kittel och hans ”Dude” alias Delaunay har en klart uppåtgående formkurva. De var verkligt fina i Aachen och blir det kür med deras svåra och fräcka kürprogram på banan är de i allra högsta grad med i matchen.

Men med att tävla inför hemmapublik följer både massor av glädje men också mer nervpress. Viljan att leverera är aldrig så stark som inför de egna ditresta fansen, det kan spela vem som helst spratt. Keep calm and ride on!

Lagtävlingen avgörs på en enda ritt från varje lagmedlem, det ges ingen andra chans utan från första stund måste lagryttarna leverera på banan.
De tre bästa resultaten räknas, lag med en förstaryttare som går ut bra har en fördel.

Ni minns väl Emelie Nyreröds bragd på EM i Aachen 2015 med Miata? Snudd på personbästa gav Sverige en suverän start. Att det sedan inte hjälpte i totalen är en annan sak. 

Poängen är att alla ritterna får inflytande, för dressyr är inte så förutsägbart som många vill tro. Publik, hästar, domare och ryttare ger många variabler som påverkar utfallet.
Det enda lag som i år är så starkt att det tål en misslyckad och en halvlyckad ritt är Tyskland. I övrigt är det jämnare än på många år, på grund av att ett antal superhästar inte längre är aktiva.
Efter årets EM kommer det säkert att ha etablerat sig en lite annorlunda hackordning, speciellt på platserna 2–5. Game on!

Detta är en kommentar till EM-tipset om både troliga lag, individuella medaljörer och utmanare att hålla ögonen på. En kommentar är en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som publicerades första gången den 10 augusti 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden