Avelsnyheter
24 juni 2018 20:58

WFFS-fria hingstar – och en anlagsbärare

Warmblood Fragile Foal SyndromeRapporterna om WFFS-fria hingstar trillar stadigt in, här kommer den senaste sammanställningen. Det dyker då och då även upp hingstar som visar sig vara anlagsbärare.

WFFS-fria hingstar – och en anlagsbärare
De Niro är en av hingstarna som inte är anlagsbärare för WFFS (arkivbild). Foto: Kiki Beelitz

Uppdatering: Careful 1112 är testad negativ WFFS.

Lena Zeiloth meddelar på sociala medier att flera hingstar hos Nijhof som ingår i Stuteri Eklundas program är testade och fria från Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS: Eldorado van de Zeshoek, I’m Special de Muze, Poker de Mariposa, Cello van de Bisschop och Palieter van de Moerhoeve. Även FAI-hingstarna Heartbreaker och Clinton uppges vara testade och fria från WFFS.

Klosterhof Medingen har meddelat att en lång rad av deras hingstar är WFFS-fria, däribland hingstarna De Niro, Danone och Karajan.

Det har visat sig att Quantensprung, som verkar via ett-sto-licens hos SWB, är bärare av WFFS-anlaget.

Informationen kommer från hingsthållarna eller deras ombud. Här finns en lista över de hingstar som har verifierat sitt provsvar till SWB.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden