Nyheter
21 mars 2020 18:24

Wisby Ridklubb stänger efter ett virusfall och ett dödsfall

Misstänkt virusJust nu är stallet och anläggningen vid Wisby ridklubb helt stängda. Detta efter att en häst har fått ett virus och en annan häst fått avlivas.
– Det kan vara två separata händelser men vi tar det säkra före det osäkra, säger ridklubbens ordförande Sanna Leisner.

Wisby Ridklubb stänger efter ett virusfall och ett dödsfall
"Vår fina ridskolehäst Kiwii har fått somna in", skriver Wisby Ridklubb på sin Facebooksida. Foto: Privat

Det var i torsdags som en av ridskolans hästar inte kom och åt sitt hö.
– Vi tänkte att det kunde vara kolik, för han hade stått lite och symtomen var lika. Vi tillkallade veterinär. Sedan fick han väldigt hög temp. Sent på torsdagskvällen fick vi veta att det av allt att döma var ett virus, oklart vilket, säger Sanna Leissner, ordförande i Wisby Ridklubb på Gotland.
Man tog beslutet att isolera hästen och hans hagkompis.

På fredagseftermiddagen lade sig en annan ridskolehäst ner. Hon visade inte någon feber och hon åt. Men efter en stund lade hon sig ner igen.
Veterinären fanns på plats för att titta till hästen som tros ha virus – och det visade sig vara tur.
– Hästen började kasta sig i boxen. En timme senare fick vi ta bort henne, hon reagerade inte på smärtstillande. Det fanns inget vi kunde göra, säger Sanna Leissner.

Då beslutade sig klubben att stänga ner både stall och anläggning.
– Det kan vara två separata händelser men vi tar det säkra före det osäkra. Inga av de andra hästarna har visat symtom, så vi är försiktigt hoppfulla men avvaktar.

Hur det känns kan inte Sanna Leissner riktigt svara på ännu.
– Det har inte riktigt sjunkit in. Det har varit väldigt intensivt. Det är alltid jättejobbigt att ta bort en häst. Än så länge är det så mycket och man är så spänd, så det har inte fått komma ut riktigt. Fas två är vad det här gör för verksamheten, men vi är inte där än.

Till saken är att ridklubben haft dålig ekonomi, som börjat ordna upp sig.
– Det såg ganska ljust ut och förhoppningsvis kan vi snart blicka framåt mot ljusare tider. Vi hoppas att vi inte behöver stänga någon längre tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden