Hästliv
25 april 2014 12:58

Lydiga hästar med hjälp av working equitation

Ett klassiskt dressyrmoment, ett tekniktest där du från hästryggen ska kunna öppna grindar och rida över broar och ett avslutande speedtestet. Det är alla delar av grenen working equitation. "Om hästen är olydig så blir den lydig av WE", säger Vendela Söderlund som tränar WE med sin ponny.

Lydiga hästar med hjälp av working equitation
Morej står snällt stilla när Elvira plingar i klockan.

En tidig och lite kylig lördagsmorgon i april samlas sex unga ryttare och deras ponnyer på stallplanen på Kulla Vreta gård utanför Örsundsbro. Helena Wiklund, Upplands grenledare i working equitation, och Åsa Tinnerholm, Tävlingsryttare i WE och instruktör, ställer upp gratis denna helg för att unga ryttare ska få chansen att upptäcka och lära sig mer om en av ridsportens kanske roligaste grenar.

Working equitation presenteras ofta som en ny gren i Ridsportförbundet. Men faktum är att den togs upp som gren i förbundet redan 2009 och nu har etablerat sig ordentligt. Inte minst i trakterna runt mälardalen där det finns många utövare och antalet tävlingar ständigt växer.


Working equitation kan enkelt beskrivas som dressyr som man rider runt hinder. Förutom att man vid tävling rider ett traditionellt dressyrprogram så ingår ett moment där man bland annat ska kunna öppna grindar, gå över broar och rida slalom mellan pinnar. Precis som vid dressyrmomentet så bedöms hästens takt, balans, framåtbjudning och lösgjordhet. Det sista och tredje momentet kallas speed och där rids hinderbanan på tid.


Dagens första pass är inriktat på dressyr. Isabelle Wiklund rider på Yoggi som är en tvättäkta cirkusponny. Han ägs nämligen av Cirkus Scott men tillbringar en del av sin tid hos familjen på Kulla Vreta. Sandra Nilsson har med sig egna C-ponnyn Piece of Cake.

Sandra kom i kontakt med working equitation när hon följde med sin pappa Niclas och bonusmamma Eva på träningar. De rider båda WE regelbundet och nu vill Sandra också lära sig mer. Rebecca Tinnerholm är yngst i dagens gäng och dotter till Åsa. Hon berättar att har ridit WE förut men att hon egentligen tycker det är roligast när ponnyn Fuchzia skuttar. Vendela Söderlund fick prova WE för första gången på ridskolan. Ponnyn Hedvig är ganska ny så de har inte hunnit testa så mycket WE än. Elvira Svensson och hennes ponny Morej brukar träna för tränaren Paulo Bastos när han kommer till Kulla Vreta.


– Man kan använda WE till så mycket, säger Elvira. Man får bra kontroll och tränar sin häst till att bli orädd.
Hedvig Ljungdahl rider på egna ponnyn Vinho Tinto. Även för Hedvig var ridskolan den första platsen hon stötte på WE. Nu deltar hon regelbundet när ridskolan anordnar träningar.

Under dressyrpasset tränar gruppen på olika ridvägar och gångarter. Eftersom alla hinder till eftermiddagens pass redan står uppställda så är det dessutom ett bra tillfälle för ryttare och hästar att vänja sig vid att det står tunnor, pinnar, staket och till och med en utsågad siluett av en tjur i ridhuset.

– Dressyren var okej, men egentligen kan jag ju redan rida snett igenom, säger Rebecca. Det märks att det är det stundande teknikpasset som har hennes uppmärksamhet.

Så blir det teoripass. Åsa går igenom hur man rider de olika hindren och alla får öva genom att gå den rätta vägen till fots.  Det ligger spänning i luften när det till sist blir dags att sitta upp för att få rida teknikhindren.
– Hindren är bra. Man gör en massa saker istället för att bara rida runt, säger Sandra. Vendela nickar instämmande.
– Om hästen är olydig så blir den lydig av WE. Det känns roligare att rida när man har kontroll, säger hon.
Elvira berättar att hon tycker bäst om att rida parallellslalom. Hon har till och med provat i galopp.
– Fast det kan hända att det blir korsgalopp.

Även Vendela tycker om parallellslalom men att rida runt tunnorna är också kul. Rebecca har svårt att bestämma sig. Hon har provat många olika hinder och alla verkar ha sin tjusning. Det är inte bara hästarna och tjejerna som jobbar hårt under passet. Även Åsa har en hel del att göra med att styra runt ekipagen. Men hästar och ryttare sköter sig exemplariskt hela timmen och det är en nöjd skara som lämnar ridhuset för att gå ut på stallplanen igen. Där ute har molnen spruckit upp och solen tittar fram.

En stund senare är den sista hästen lastad och ekipagen rullar hemåt. Förhoppningsvis med ett frö planterat för framtiden.

Fakta working equitation:
Working equitation är grenen som passar alla ryttare och hästar. Alla kan rida på sin egen nivå och  tävlingsmomentet finns från debutantklass där man rider mycket i skritt och trav och ända upp till svår klass. Vuxna och barn får tävla på både ponny och häst.
De tre olika momenten som ingår är:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest
3. Speed
Mer om WE kan man läsa på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Ulrika Pernler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden