Hoppning
30 juli 2017 14:29

YR-guld till Emma Falk på SM

Agnarna sållades från vetet när YR-ekipagen red SM-final på Sundbyholm på söndagen. Guldet gick till välridande Emma Falk på sin vita springare.

YR-guld till Emma Falk på SM
Vilket järngäng YR-ryttarna är, de debuterade med sina häst på nivån i finalen, från vänster Hedda Wallin, Emma Falk, Alice Tapper. @RolandThunholm

Till söndagens finaler på Sundbyholm har hela stora banan använts, framridning sker på ”Gilla-häst”-banan. Det innebär en rejäl banstorlek på 70 x 117 meter, ytor att jobba med för banbyggare Peter Lundström.

YR-finalen innehöll 13 ekipage, fler klarade inte felgränsen från omgång 1 och 2. Finalomgången reds i bedömning A över 1,50-meters hinder på banan med 13 hinder och 16 språng. 

Segerintervjuer
Emma Falk på Snowball (SWB f -04 e Irco Mena-Cortez, uppf Per-Inge Ohlsson Stall Nybo, äg MEJA Verksamhetsutveckling AB) säkrade guldet med en felfri finalritt.
– Jag gör mitt sista år som YR, fick silver förra året. Idag så debuterade Snowball på 1,50-nivå och gjorde det så bra, så himla nöjd. Det här är det största och bästa jag gjort. Vi tre som är på pallen här tog NM-guld i lag tillsammans för några veckor sedan, men det är alltid härligt att göra det bra själv också. 

Hedda Wallin och Eumosa (KWPN f -09 e Vittorio-Cavalier, uppf A J. Roosjen, äg Lottie Tham) hade den yngsta hästen och tog silver.
– Jag är så otroligt nöjd med Eumosa den här helgen, hon är så ung och det har gått bra mycket bättre än vad jag kunde föreställa mig. Hon är så orutinerad ännu, idag var det debut på 1,50-nivå för henne. I finalritten så blev det lite för snurrigt för henne och då kom felen. Över vattnet försökte jag lägga på ben för att få in ett galoppsprång till men då tog hon av, ett missförstånd, hon lär sig hela tiden. Det blev ändå fint avslut som YR.

Alice Tapper på Quincy (SWB f -05 e Quintos 2-Nicklas, uppf  Stall Toleryd AB, äg Lasse Tapper) red upp sig ordentligt och tog brons.
– Jag är 19 år och detta är mitt första SM som YR. Jag hade inga förväntningar för jag hade inte min bästa häst med, han ska gå EM nästa vecka. Men Quincy har skött sig över förväntan och idag så debuterade han på 1,50-nivån. Det var jätteskönt att kunna klättra lite i resultatlistan. Så roligt att ta medalj för det har inte gått så bra för mig på SM förut, nästa år får vi se, dååå.

Omdöme om banorna från medaljörerna:
Det är byggt rytmiskt och bra, fin fördelning på felen, väldigt rättvisa, utmanande men fullt möjliga att klara av. Mycket bra.

Om samlat SM:
Jättebra för ponnyryttarna, en suverän möjlighet för dem, riktigt kul och de kommer att lära sig en del saker snabbt så ite så många ponnyer kommer lösa.

Klassreferat
SM-banan var svår, det är högt och kräver massor, de första starterna hade felera fel. Första rundan med fyra fel stod Wilma Sofie Ekestubbe på Bilexa (KWPN f -06 e Heartbreaker-Karandasj, uppf E.J. Bakhuis, äg Pelle Ekestubbe) för, totalt 16,12. 
Alice Tapper på Quincy (SWB f -05 e Quintos 2-Nicklas, uppf  Stall Toleryd AB, äg Lasse Tapper) gick in i finalen med 5,11 fel och klarade sig med 5 fel i finalrundan. Det gav bronsmedalj. 

Alice Tapper på Quincy bronsmedaljörer.

Klassen första felfria runda stod Emma Falk på Snowball (SWB f -04 e Irco Mena-Cortez, uppf Per-Inge Ohlsson Stall Nybo, äg MEJA Verksamhetsutveckling AB) för dessutom inom tiden, en riktigt fin runda med bra samarbete med hästen och avvägd ridning. Det räckte till guldmedalj för det fina ekipaget.

Emma Falk med Snowball guldmedaljör.

Skulle Hedda Wallin och Eumosa (KWPN f -09 e Vittorio-Cavalier, uppf A J. Roosjen, äg Lottie Tham) som inte rivit en bom på hela meetinget stå pall? Inte riktigt, ett nedslag i trekombinationen följt av en ”cykling” genom vattengraven spolierade guldmedaljen. Med 8 fel blev det en fin silvermedalj.

SM-medaljer Young Rider
Guld Emma Falk på Snowball 3,2 fel
Silver Hedda Wallin och Eumosa 8 fel
Brons Alice Tapper på Quincy 10,11 fel

Guldvinnande Emma Falk om sin ritt:
– Det är verkligen helt fantastiskt och min häst hoppade helt otroligt fantastiskt. Jag har haft Snowball i två år, han var min andra häst eftersom vi förlorade ”Sune” som jag vunnit här med tidigare tidig i våras”. Snowball har verkligen klivit fram och tagit första platsen  nu.

Guld-snöbollen Snowball.

Young Rider SM-final
Banskiss

Arrangörens hemsida 
Start- och resultatlistor 
Livesändning 

Regler seniorer 
Regler young rider 

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden