Hoppning
17 oktober 2015 18:45
Ridsportplus

Ystads RK seniorbäst i Skåne

Det handlade bara om att hoppa en bana på 80 centimeter. Men det spelade ingen roll, EquiTours och Skånes Ridsportförbunds seniorcup har varit höstens samtalsämne i Skåne. På lördagen reds sista omgången (av tre) och totalvinnare blev Ystads Ridklubb.
– Det här var det roligaste jag var med om på länge, sa Ystads Bengt-Ņke Piledahl.

Ystads RK seniorbäst i Skåne
Det segrande laget, Fantastic Four från Ystad, som efter totalsegern i EquiTours seniortour vann en resa till Paris.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Idén föddes på EqiuTours kontor, granne med Skånes Ridsportförbunds kansli. Chefen Marie Nyberg och Maria Sånesson satt och spånade och funderade på att göra något roligt. Resultatet blev utkastet till en seniorcup, i både dressyr och hoppning, och detta presenterades för Skånes Ridsportförbund. Här fanns Gun Kristoffersson, tillika överdomare.
  – Vi i distriktets hoppkommitté gjorde reglerna. Det blev laghoppning för alla över 40 år som inte tävlat 1,20 eller högre de senaste fem åren, sa Gun Kristoffersson.
  – Vi skrev också ut klassen som 1,10-hoppning, minus 30 centimeter. Det var vi tvingade till rent tekniskt för att kunna ha rätt tempo, en kombination och dessutom omhoppning.

  Gun blev själv oerhört förtjust över den nya seniortouren.
  – Jag har ridit i hela mitt liv men aldrig tävlat. Jag sa direkt, att det här skulle jag vara med på, sa hon.

  Anette Winther-Jensen, projektledare på EquiTours, var lika förtjust som alla ryttare.
  – Vi hade inte i vår vildaste fantasti kunnat föreställa oss att det skulle bli så här bra. Och så här roligt, sa hon.

  Det har nämligen tränats, taktikats, umgåtts, skrattats och formslipats runt om i Skåne under hösten. I startlistorna har funnits rena amatörer, folk som börjat rida i vuxen ålder – och kända namn. Mathias Bewersdorff, Kris Kringstad, Magdalena Hermelin, dressyrdomaren(!) Marie Christiansen, domarna Boel Sjöstrand och Gun Kristoffersson och uppfödaren Bengt-Göran Piledahl, för att bara nämna några.
  – Jag rider in de flesta av mina uppfödningar, men det var längesedan jag tävlade, sa Bengt-Göran som bland andra fött upp Thriller P som såldes till Grevlunda och nu har stora framgångar internationellt med Erika Lickhammer.

  För segrande Ystadslaget, med artistnamnet Fantastic Four, väntar nu en resa till stortävlingar i Paris till våren. Laget bestod förutom av Bengt-Göran Piledahl även av Anne Lilja Beckman, Anne Mie Göransson och Henrik Nord.

  Garantier finns att det blir fortsättning på seniorcupen nästa år. Kanske med en aning högre svårighetsgrad, och gärna med en utökning till fler distrikt.
  – Vi ska fundera kring formerna. Men roligt är det, sa Anette Winther-Jensen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden