Världen
20 mars 2016 06:00

Ytterligare två döda på festival

På sista dagen av Cheltenham Festival dog ytterligare två hästar. Därmed har totalt sju hästar dött under den fyra dagar långa tävlingen. (Uppdaterad söndag)

Ytterligare två döda på festival
Sju galoppörer har avlivats eller dött på Cheltenham Festival i England.

Två till hästar dog under den brittiska hinderlopp-festivalens sista dag. Redan första dagen dog tre hästar under lopp. Därefter avlivades No More Heroes, 7, efter att ha fallit ner på grund av en svår senskada den andra dagen. På festivalens tredje dag satte Niceonefrankie livet till efter att fallit på ett hinder.
Den sista dagens avlivade häst var Long Dog, 6, som skadade benet svårt och därtill dog Montdragon, 6, efter en kollaps ungefär fyra kilometer in i loppet, uppger Horsetalk.

Den ledande djurrättsorganisationen i England, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), arbetar redan med British Horseracing Authority  i kring bland annat design av hindren i den här typen av lopp för att göra sporten säkrare för djuren. RSPCA ska nu titta närmare på Cheltenhamfestivalens samtliga dödsfall.
– RSPCA ska sammanträda med British Horseracing Authority  inom kort för att gå igenom loppen, för att diskutera varför dödsfallen inträffade och för att klargöra problem kring (hästarnas) välfärd på tävlingen, säger organisationen enligt Horsetalk.

Medan utländska medier har rapporterat sparsamt om dödsfallen men desto mer om själva tävlingarna tillhör organisationen Animal Aid en av dem som åter har höjt rösten. De konstaterar att 53 hästar har dött på Cheltenham sedan år 2000.

British Horseracing Authority’s chefsveterinär, Jenny Hall, beklagar det inträffade i Horsetalk och säger att de ska fortsätta arbeta med festivalen kring dödsfallen. Hon betonar även att de omdiskuterade hindren inte är det största skälet till dödsfallen.
– Det är värt att notera att fyra av de dödliga skadorna som inträffade under veckan inte har att göra med häckar eller hinder. Hästar riskerar allvarliga skador genom hela sina liv, oavsett vilket typ av hästsport de deltar i, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden