Avelsnyheter
4 februari 2017 18:20

Zack-son bäst i KWPN

Precis som hans far en gång i tiden segrade här blev även Jameson RS2 bästa hingst på KWPNs premiering i ’s-Hertogenbosch. (Uppdaterad med bilder och referat)

Zack-son bäst i KWPN
I topp: Jameson RS2 e Blue Hors Zack. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Sju hingstar gjorde upp om placeringarna i premie-ringen. Den dominerades av en återkomst för äldre fadershingstar.

Bert Rutten tog den försiktiga vägen när han motiverade sina och kollegornas topp-tre-nomineringar. – Vi vet inte från början vilka som hör hemma i premie-ringen men vi har en idé om vilka som är potentiella och vad vi söker. Till viss del handlar det om dagsformen, en del blir lite trötta till de sista rundorna här inne och visar kanske inte upp det de lovat tidigare. Det blir ett annorlunda uttryck när de visas vid hand än lösa. Det blir lite av en överraskning för oss också slutordningen men topp-tio har varit klar ganska länge, kommenterade han.
-Vi har en del hingstar i stamboken med Negro redan men med en bra hingst framför ögonen så vill vi ha möjligheten att använda honom.

Hingstkommissionen var i år speciellt nöjda med att de hittat många hingstar som hade den rätta bakbensaktiviteten, bra balans och verkligen i uppförsbacke. Totalt skickades 38 vidare till flerdagasprov.

Placeringsordning och resultat från premie-ring


1. 325 Jameson RS2 (e Blue Hors Zack-Negro)
En väldigt vacker hingst, lös i buren var han lite långsam i aktionen, galopperade mest med bra silhuett. Han glänste som mest när det blev dags för fin trav vid hand, det var hans rätta element. En hingst som uppvisade lugn och trots det hade ganska kort stram skritt.
Omdömen från KWPN var idel lovord.
– En hingst som höll sin balans och hade bakbenen under sig hela varvet vid hand precis som vi vill se. Han gick genom hörnen utan att rubbas medan publiken applåderade och han förlorade inte sin balans alls, sa Bert Rutten. Film på Jameson


2. 363 Jironn L (e Charmeur-Rubin Royal)
En av de bättre typerna från Charmeur. Härlig trav och galopp i uppförsbacke med undersatta bakben, riktigt mjuk i kroppen där rörelsen går igenom, naturligt lösgjord. En av få som drog ner applåder. Såld på auktionen till det facila priset av 100 000 euro. 


3. 486 Jewel (e Ferdinand-Santano)
Enda hingsten i Ferdinand (e Vivaldi-Havidoffs) första årgång med till sista omgången. En mäktig hingst med mycket gummi i kroppen, fin bakbensaktion i trav och väldigt bogfri, galoppen är mer markbunden men fortfarande av god kvalité.


4. 315 Jambeau (e Apache-Hitchcock)
En härlig lättfotad hingst av fin modell med underbar trav med aktiva väl undersatta bakben och en kraftfull galopp i uppförsbacke.


5. 526 Jureno (e Negro-Johnson)
En riktigt stor gosse på 1,74 med mycket hingstkaraktär och attityd. Genomgående mäktig aktion i både trav och galopp. Fin bakbensaktion i trav parad med en galopp med riktning uppåt och framåt.


6. 390 Just Wimphof (e De Niro-Riccione)
En hingst som är långlinjerad, elegant och lättfotad. Han hade jämförelsevis ingen energi i traven och mycket lite tryck i sina bakben, en relativt platt galopp men det var bästa gångarten. Han kommer från en verkligt bra stolinje och representerar den hett åtråvärda blodsspridningen KWPN söker.


7. 480 Jackpot (e Ferdeaux-Metall)
Hingsten har en härlig galopp i uppförsbacke, är av lite gammaldags modell men funktionell i sin kropp och gångarter. Det är mycket mekanik i traven med bra bakben, ett plus för att han skrittar bra, kort kompakt modell.

Not. De nummer som hingstarna har följer med dem in i flerdagarsprovet. Numren har stor betydelse då det snarare är regel än undantag att hingstarna byter namn både en och två gånger innan de är klara och godkända. Ta till exempel förra årets champion – då känd som Igor – numera bekant under namnet Indian Rock.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden