Sverige
25 november 2011 19:20

Reynir och Blaeja höll hela vägen

Alla finalisterna i töltfinalen i Globen satsade allt och det var misstagen som avgjorde idag. Nio högt meriterade ekipage från den absoluta nordiska eliten var på plats för att göra upp om prispengen på 10 000 kr.

Reynir och Blaeja höll hela vägen
Reynir Adelsteinsson och Blaya frá Skáney vann tölttävlingen i Globen. Foto: Peter Zachrisson

Årets upplaga av Globens islandshästtävling var en ren tölttövling. Tävlingen började med en uttagning där var och en rider töltprogrammet ensamma. Ett töltprogram består av en visning av så bra tölt som möjligt ridet i olika tempon som sedan poängsätts på en skala från 0 till 10.

Först ska arbetstempo tölt visas sedan byter man varv för att visa tempoväxlingar, avslutningsvis ska ökat tempo tölt visas. De fem bästa tas ut till en final då alla rider programmet igen men då alla hästarna är på banan samtidigt.

Kampen blev hård om finalplatserna och de som slutligen placerade sig dit var Sigfus Sigfusson/Leiknir från Övergran, Johan Häggberg/Sigurros från Lilla Årnebo, Elise Lundhaug/Hvinur frá Holtsmula, Reynir Adelsteinsson/Blaya frá Skaney och Dorte Rasmindsen/Gummi frá Strandarhöfdi.

Det blev maxsatsning från början till slut under publikens jubel. För Reynir och stoet Blaeja höll det hela vägen och han knep förstaplatsen strax före Sigfus och Leknir. Reynirs visning var aningen jämnare och med lite mer harmoni jämfört med Sigfus. På tredje plats hamnade den dubbla töltvärdsmästaren Hvinur som i arbetstempotölt var bitvis lite hackigt och i den ökade tölten slog upp i galopp med sin nya ryttare Elise vilket kanske kostade ekipaget förstaplatsen.

RESULTAT

Läs utförligare referat i Ridsport nummer 24/2011.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden