Dressyr
19 april 2013 15:13

Andreas Helgstrand höll clinic

(Ny version) Susanne Rocklund, arrendator på Skärlunda Ryttarsällskap i Norrköping lyckades med konststycket att få ingen mindre än Andreas Helgstrand att hålla dressyrclinic på Skärlunda på torsdagskvällen.

Andreas Helgstrand höll clinic

Detta trots att Andreas i helgen rider i tyska Hagen för att försöka kvala till det danska dressyrlaget till EM som går i i Herning, Danmark, i augusti. Andreas har nämligen en ny spännade häst som han bara ägt i tre veckor – den härlige Akeem Foldagger som i Falsterbo i fjol gjorde fantastiska uppvisningar med Joackim Thomsen i sadeln.
– Jag reser till Hagen från Arlanda klockan sju i morgon bitti, berättade Andreas och målet är att försöka kvala till EM-laget. Så jag har inte så mycket tid på mig…
– Akeem är nog den bästa häst jag ridit, sa Andreas som har lite att jämföra med, bland andra Blue Hors Cavan, Don Schufro och Matiné.

Akeem är bara elva år i år och förväntningarna är stora. Bland annat är hans piaff och passage högklassig.
– Clinicen här på Skärlunda var inplanerad sedan efter jul – långt innan jag hade Akeem i stallet. Och har man lovat att komma försöker man ju hålla det, även om det blir tight.

Andreas Helgstrand – med svensk härstamning – är en av Danmarks absolut främsta dressyrryttare och tränare. Efter anställning hos Stutteri Blue Hors och framgångsrikt tävlande på såväl Cavan, Don Schufro och Matiné valde Andreas att satsa på en egen anläggning i Aalborg. Där har han precis invigt ridhus nummer två som liksom det första är 20 x 60 meter.
– Jag har cirka 120 hästar på anläggningen – alla ridna – och runt 30 anställda, bland andra de två svenska beridarna Anna Blomgren och Emma Ahlberg plus två svenska hästskötare.

En intressant faktor i Andreas Helgstrands ambition att bli ännu bättre är samarbetet med sjukgymnasten Birthe Vogelius från Västerås. Hon har dokumenterat ryttarna och deras inverkan på plats hos Andreas och hon poängterar de fyra viktigaste punkterna i ridning; balans, koordination stabilitet och rörlighet. Nyligen har Andreas och Birthes samarbete dokumenterats i en DVD.
-Andreas har något väldigt speciellt. Han är helt lika när det gäller trycket i stigbygeln och placeringen i sadeln, vi har mätt med tryckmatta. Han har en stabil och följsam rygg, stabil skänkel vilket gör att han också kan vara snabb i skänkeln, överarmen är stabil liksom underarmens kontakt med hästens mun. Och han har fokus!
– Ja det har varit ett bra samarbete, vi har fått träna balans och våra sinnesorgan – ögonen parallella med horisontallinjen exempelvis. Ibland ser det bra ut, ryttaren sitter så fint men rider inte bra.

– Det skall bli spännande – jag känner ju varken hästarna eller ryttarna, sa Andreas inför clinicen på Skärlunda. Men jag har konstaterat att man i Sverige ofta rider litet för lugnt, inte kommer upp i tempo och får hästarna att jobba ordentligt. Det är en vanesak men man måste få hästen att arbeta så den använder sina bakben och blir stark bak, annars kommer den inte upp fram. En häst som fattar galopp när man driver på framåt i trav är oftast inte framför skänkeln. Hellre rida tio minuter effektivt än en halvtimme utan att hästen kommit igång och arbetar.

Clinicen omfattade allt från 4-åring till Grand Prixhäst. Budskapet var detsamma till samtliga; hästen måste svara för framåtdrivning och använda sina bakben, komma under sig och bära vikt. Man får gärna sparka till med skänkeln ”zack!” om hästen inte svarar och lägga till spöet. Får man protester är det bara att fortsätta tänka framåt. Man skall inte be om något tio gånger utan svar – hästen skall reagera direkt.

Först ut var en 4-åring med Charlotte Esping i sadeln. En lugn häst som inte riktigt tänkte framåt.
– Du skall utbilda honom, svarar han inte så full fart framåt, instruerade Andreas. Han måste bli snabbare även i huvudet, ta ett spö, rid volter, svänger man hästen måste den komma under sig mer. Gör övergångar och igångsättningar.

Nästa häst var en 5-åring med Josefin Krönfelt i sadeln.
-En häst med bra takt, bra balans, smidig och med väldigt fina framben. Den kommer att trava väldigt fint när den blir starkare bak. Rid massor av skänkelvikningar, tipsade Andreas. Förvända galoppen var balanserad och bärig men i övergångarna till skritt och ny fattning skulle reaktionen vara snabbare.
– Sparka på, sa Andreas, det är inte att vara elak mot hästen den skall svara för dina signaler.

Nästa ekipage var Linda Melin på en 6-åring. Traven var svagaste gångarten men skritt och galopp bättre.
– Den är litet bunden i kroppen, rid inte på fart utan se till att få in bakbenen, samla, tänk nästan passage för att få mer kadens och takt. Flytta honom och rid in bakdelen, sluta på volt är en bra övning. Vill han ner med huvudet skall han upp. Man skall alltid göra tvärt emot vad hästen själv vill.

Andreas uppmanade att börja med bytena, leka med dem så att det inte blir spänning längre fram när det är dags för medelsvår. Lagom att arbeta en häst i den åldern är fem dagar i veckan och två vilodagar.
– Men man måste ha en plan i sin ridning. Veta vad man vill och vara konsekvent men snäll.

Så var det dags för Andreas att själv sitta upp på 7-årigre Primero Hit, ägd av Malin Hansson. Hästen har varit finalist i Avelschampionatet.
– Väldigt skön att sitta på, berömde Andreas.

Han arbetade hästen i förberedelse för piruetter. -Då gäller det att ha hästen rak – inne i ramen – i samlingen för då är det bara att vända. Inte flaxa hit och dit. Piruetten är inte problemet egentligen utan vägen in i den. Och tänk framdelen först i vändningen. Det blev träning av seriebyten och här gäller det att hitta balansen mellan bytena. Andreas tipsade också om att börja leka med trampet, piaff och passage tidigt.
– Snäll häst som vill göra sitt jobb men han skall komma igenom litet mer i sidorna.

Nästa demonstrationsobjekt var Chacco CC, 8 år, riden av Caroline Carlstedt. Andreas noterade direkt att det var en ”varm” häst, litet het och med fantastiskt fin galopp.
– Hellre heta hästar än lata. Livet är för kort för lata hästar. Tänk inre bak mellan hästens framben och rid mer framåt, instruerade han. Lämna väggen och om han strävar uppåt, rid honom lägre i nacken för att få mer ryggverksamhet. Och tänk på kontakten med munnen, att få ett ärligt sug där framme.

I mellantraven ville Andreas ha mer tempo och lägre form och vartefter längde hästen mer och mer och publiken applåderade.
– Spännande häst, summerade Andreas.

Så var det dags för 11-årige Ginseng med Lotta Jerhammar Cidheden. Hästen vill gärna bli hög bak och litet låg fram.
– Viktfördelningen blir fel om han blir låg, låt den sitta i slutorna och rid inte för fort. Upp med nacken.

Ekipaget fick träna på bytena i varje.
-R id inte på fart, uppmanade Andreas, utan samla, peta litet med spöet. Och fortsätt rida framåt och byta även om det blir fel. Till slut gjorde hästen flera fina byten i varje.
– I morgon gör du 15 i varje, log Andreas.

13-årige Carpaccio riden av Carolina Grünervald var en häst Andreas genast kände igen.
-Den sålde jag som 4-åring.

Här satt han upp själv och kände direkt att den var tung i hand, framför allt till vänster.
– Låt bli och häng på mina armar! Det blir ponnytrav om han släpper bak, han måste bära sig, peta med spöet, flytta honom, tänk passage och upp med nacken och låt honom inte ta tag, lätta i hand.

Det blev ett fint galopparbete med Carpaccio, piruetter och 15 byten i varje som framkallade applåder.
– När man byter i varje skall man göra dom korta i början och sedan rida framåt vartefter, tipsade han. Man skall tänka att man skall få plats med 25 istället för 15.

Sista par ut var Charlotte Esping, nu i sadeln på 13-årige GP-hästen Ciwi. Andreas ville ha mer kadens i traven.
– Tänk passage i slutorna och att han verkligen kommer åt sidan och rid inte för fort. Bygg traven från passagen. Där kan du hämta poäng. I piaffen skulle han ridas kortare och vändas på en liten volt för att få med sig höger bak bättre och bli jämnare i trampet.

En nöjd samling ryttare som fått många bra tips med sig hem och en publik som uppmärksamt följt clinicen i två och en halv timme gav sig hemåt – litet klokare.
-Vi vill få till fler såna här tillfällen, sa Susanne Rocklund som hoppas att Andreas Helgstrand kan komma tillbaka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden