Dressyr
8 augusti 2014 09:28
Ridsportplus

Historiska dressyrögonblick – Walk on Top

Hur står sig gårdagens dressyr mot den som döms i dag? Domarduon Eric Lette och Gustaf Svalling tittar närmare på Walk on Top och Louise Nathorst guldritt i världscupen 1998. "Det hon gör i galopparbetet på en hand med piruetter och byten i varje är det få som gör".

Historiska dressyrögonblick – Walk on Top
Louise Nathhorst och Walk on Top 1998. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Walk on Top – Louise Nathhorst, då regerande världscupmästare i VM kur Rom 1998.

    Ekipaget hjälpte Sverige till lagbrons. Här kommenterar domarna Eric Lette och Gustaf Svalling (läs mer om dem nedan) Louise Nathorsts ritt.

    – Hästen går i jättefin form, med nosen framför lodplanet och ser glad ut. Ett stort plus är galopparbetet på en hand. Det hon gör i galopparbetet på en hand med piruetter och byten i varje är det få som gör, säger Eric Lette om Louise Nathhorst och Walk on Tops kurprogram.
    – De flesta klarar det inte. Kyra har gjort det och Sven Rothenberger någon gång, kommenterar Eric.

    – Vad man ser på Walk on Top är hur enormt välutbildad han är. Han ger intryck av att vara väldigt behaglig att rida. Det ser ut som nästan vem som helst kan sitta upp på honom, just för att han är så välutbildad. Det som skiljer denna ritt mot idag är hästmaterialet. Dagens hästar är mer atletiska, säger Eric Lette.
    – Walk on Top och Lussan fick poäng som idag motsvarar strax under 80 procent, och det hade de fått idag också. Om man jämför med när de vann världscupfinalen i Göteborg på våren så är min minnesbild att de då hade lite mer energi i uppvisningen. Ritten i Rom hade vunnit på lite mer energi, säger Eric.

    – Walk on Tops galoppprogram hade stått sig väl idag, men inte travprogrammet på samma sätt. Walk on Top hade ökningar, men piaffen och passagen var svagare, kommenterar Gustav Svalling.
    – Vissa tillfällen som här i Rom hade Walk on Tops piruetter lite för få språng. Där har domarna blivit strängare med tiden, men tidigare red alla så. Om man tittar på när Liselotte Linsenhoff med Piaff vann guld i Munchen 1972 så gjorde hon en piruett med bara tre språng. Det skulle bara gett 3-4 poäng idag. Men man ska idag inte kritisera det som ansågs bra då, säger Lette.
    – Ridmässigt är denna ritt helt korrekt. Vad jag också gillar är Walk on Tops självbärighet och lätthet! Jag har alltid hävdat inför FEI hur viktigt det är. Den lättheten har börjat komma tillbaka nu. I Valegro har vi ju en häst som är hur avspänd som helst.

    Resultat i urval:
    Walk on Top och Lussan är det enda svenska ekipage som vunnit ett internationellt mästerskap i dressyr sedan Henri St Cyr vann dubbla guld i OS 1952-56 med Master Rufus respektive Juli
    1996 OS Atlanta: 10:a individuellt
    1997 Världscupfinal s’Hertogenbosch: brons
    EM Verden: brons lag, 10:a individuellt
    1998 Världscupfinal: Göteborg guld
    VM Rom: brons lag, 5:a individuellt

    Kommentatorer:
    Eric Lette; internationell domare och tränare. Var i många år internationella ridsportförbundets dressyrgeneral, och ingick i supervisorpanelen för dressyrdomarna både på EM och i Lyon. Har själv tagit fram en rad hästar till Grand Prix-nivå.

    Gustav Svalling; internationell domare och tränare. Dömt en rad internationella mästerskap. Dömer i år bland annat CDIO Hickstead i England.

    Läs också om Marzog

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden