Dressyr
20 juli 2017 18:24

Nations Cup i Aachen inledd, dramatik utanför banan

Aachens stortävlingar pågår och med det den traditionella lagtävlingen, i år som FEI Nations Cup. Tyskland leder i halvtid, USA tvåa och Sverige ligger fyra. En sorglig incident gör att Juliette Ramel och Buriel K.H inte kan fortsätta tävlingen.

Nations Cup i Aachen inledd, dramatik utanför banan
Patrik Kittel och Delaunay, världsettan Isabell Werth på Weihegold och en lös Buriel K.H.

CHIO Aachen eller World Equestrian Festival är världens största årliga hästevenemang. I praktiken är det ett årligt inofficiellt VM där de bästa av de bästa från många länder och discipliner möts. Som storspelare bland tävlingsarrangörer dikterar CHIO Aachen också sina egna villkor delvis.

Ett sådant är att behålla statusen på sitt stora Grosse Preis der Aachen, seger i den avslutande küren, som både Jan Brink och Tinne Vilhelmson Silfvén har vunnit här. Det har fått implikationer på hur Nations Cup avgörs. Här i Aachen är det fyra ryttare som gäller och tre bästa resultaten räknas, sex lag går vidare i tävlingen. Dessutom rider alla lagryttare både Grand Prix och Special som sedan utgör lagresultatet. Helt annorlunda mot Falsterbos version. Inte bara startfältet påminner om OS utan även formatet.

Sverige möter här Tysklands tänkta EM-lag, USA:s bästa gäng matchade mot VM 2018 och danskar som slåss om en lagplats.

Första svenska ryttare var debutanten Malin NilssonBon-Ami som gjorde en riktigt stark prestation. Förbundskapten Bo Jenå var positiv:
– Det här var en bra öppning, fin form, stadig runda, små saker att fila på. Det var första gången jag såg dem tävla, en mycket bra insats, jag är mycket nöjd.

Malin Nilsson och Bon-Ami fick 70,557 procent.
– Jag är jättenöjd, han hanterade arenan jättebra. Han var het på framridningen så jag ville rida säkert. Det känns bra inför Specialen att jag kan rida på lite mer.

Bon-Ami cirka 177 cm i strumplästen.

För Juliette Ramel och Buriel K.H gällde det att göra en stadigare insats än i Rotterdam. Buriel var het inne på banan, Juliette red fel väg, i andra piaffen missförstod de varandra och Buriel gick bakåt, sedan var det som förgjort, det blev fler fel. Kort sagt, de hade en riktigt dålig dag på jobbet, kanske deras sämsta någonsin. Men det skulle bli värre.
Den obligatoriska kontrollen som utförs av FEI-stewarder kring nosgrimmor och utrustning blev stökig. Buriel tyckte det var otäckt, groomen kämpade för att kunna lossa kedja och spännen. Efter en del trasslande skulle öronskyddet av och då hände det som många har varnat för – kandaret åkte av och Buriel blev vettskrämd, flydde och kom lös på framridning och stallbacke.

Buriel backar och rycker samtidigt som luvan ska tas av. Många skyndade till för att hjälpa med infångningen.

Not. Rutinmässigt är det alltid groomen, som känner hästen väl, som tar av luvan. Stewarderna kontrollerar bett, mun etc och tittar i luvan när den är avtagen.
Buriel gick omkull på en grusplan, har skrapsår undersöks av tävlingsveterinärerna. Han blir med största sannolikhet struken från lördagens GP Special.

Therese Nilshagen trimmades av Klaus Balkenhol inför start och Dante Weltino Old såg ut som en verklig pralin.
Inne på banan glänste hingsten men några malörer smög sig in, totalt 71,157 procent.

Dante Weltino Old

– De visade ett fantastiskt travprogram, jättefin passage och piaff. Sen började Dante själv med ettor istället för att göra byten i vartannat, konstaterade Bo Jenå.
– Det är så störigt med ett sådant fel i bytena, jag vet inte riktigt varför det blev så. Sen kom vi för starkt in i piaffen, det tar jag på mig, vi försöker vidare, sa Therese Nilshagen.

Sista svenska lagryttare ut var Patrik Kittel med Delaunay som ägs av hans frun Lyndal Oatleys föräldrar. I år var de på plats för att följa sin häst och de blev nog inte besvikna. Patrik Kittel och Delaunay såg otroligt fräscha och säkra ut med fin form rakt igenom, totalt 74,686 procent och sjätte plats indiviuellt.

Delaunay blev genast EM-het.

– Väldigt väldigt nöjd, det är det bästa jag gjort med Delaunay. Det här var jättebra för laget, så himla kul, sa Patrik Kittel innan han behövde få i sig vätska i det varma vädret.
– En fantastisk avslutning på vår laginsats. Är man proffs så kan man leverera under press, härligt. Det var snålt med poängen tycker jag som domare, sa Bo Jenå.
– Det är super att ha en sådan ryttare som Patrik i laget med tre bra Grand Prix hästar.

Så hur gick det då i Nations Cup?
Hemmanationen Tyskland var nästan lika överlägsna här som Sverige var i Falsterbo, de leder i halvtid med 13,6 procentenheter. Skillnaden är att här är motståndet top-notch. Sverige ligger på en bra fjärdeplats inom räckhåll för att knappa in på Danmark.

Ställning inför lördagens Grand Prix Special
1 Team Germany 236.457 
2 Team USA 222.842
3 Team Denmark 218.457
4 Team Sweden 216.400
5 Team Spain 214.171
6 Team Great Britain 209.228

Resultat individuellt
Resultat lag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden