Dressyr
30 september 11:28
Ridsportplus

10 lärdomar från Benjamin Werndl: ”Hästen är vår bästa lärare”

TräningsinspirationLyssna på din häst, så kommer den visa dig vad ni behöver träna mer på. Det var en av lärdomarna som Benjamin Werndl ville förmedla när han höll i en uppskattad clinic i Flyinge på söndagen. Här bjuder vi på flera råd från proffsryttaren.

10 lärdomar från Benjamin Werndl: ”Hästen är vår bästa lärare”
Benjamin Werndl. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Benjamin Werndl, professionell tränare och tävlingsryttare i dressyr, var testryttare vid Breeders Trophy på Flyinge för andra året i rad. Under en clinic på söndagen delade han med sig av sin träningsfilosofi när han fick möjlighet att träna sex ekipage på olika nivåer. Ridsport var på plats och bjuder här på tio lärdomar från clinicen.

    ”Samling betyder bärande”

    – Man kan bara samla en häst som har möjlighet att gå framåt. Samling betyder inte långsamt, det betyder bärande. Ärlig kontroll och inflytande får du inte genom att dra ned huvudet och kontrollera handen. Vi vill ha tillgång till hela hästens kropp när vi rider och det får vi genom att få kontakt med hästens bakben. Vi vill ge hästen möjlighet att jobba med kraft från bakdelen för att få tillgång till hela kroppen. Samling på rätt sätt stärker hästen när den förflyttar vikten till sin bakdel.

    – När vi samlar hästen vill vi göra det bekvämt för den, så att den ska vilja göra det igen. Tänk på att hästen alltid ska tänka framåt, även i samling. I all ridning vill vi motivera hästen att göra det bekvämt. Vi söker efter ärlig bärighet, då blir hästen lätt i framdelen.

    Man kan bara samla en häst som har möjlighet att gå framåt. Samling betyder inte långsamt, det betyder bärande.

    Framåt till handen

    – En stilla hand, eller att sitta still i sadeln, är inte samma sak som att vara statisk och inte påverka. Det du vill ha är en fin och följsam känsla.

    – Ge eftergift i tygeln och rid framåt till handen, men behåll en mjuk kontakt. Du får inte kontroll genom att bara sitta och hålla i hästen. Det är viktigt att ryttaren känner sig säker i sadeln och även förmedlar den känslan vidare till hästen, att här är det säkert.

    3r1a4260
    Benjamin Werndl med Denise Ljungkvist och Bergsjöholms Farnese. Foto: Pernilla Hägg

    Övergångar

    – Var noggrann med att hästen går framåt och fortsätter att röra sig även genom övergången. När du till exempel saktar av från trav till skritt är det viktigt att du som ryttare behåller en positiv, avspänd kroppshållning och inte släpper allt. Förbered hästen för övergången så att den får möjlighet att göra det på ett bra sätt och se till att behålla takt och tempo hela vägen genom övergången. Detsamma gäller vid en galoppfattning. Förbered hästen, skapa energi och ta med dig energin in i rörelsen.

    Jobba med din sits – lätt i handen

    – Man kan inte bara rida med handen, det räcker inte. Formen på hästens nacke är bara ett resultat av vad som händer när hästen rids med hela kroppen. Du måste rida hela hästen. Här kan det vara bra för ryttaren att träna på att rida med en hand och istället bli medveten om sin sits och position på hästen.

    Genom att forma hästen efter din sits behöver du använda handen mindre och mindre.

    – Genom att forma hästen efter din sits behöver du använda handen mindre och mindre. Däremot behöver du fortfarande ha kontakt med hästen, så att helt släppa handen och tyglarna är inte heller en lösning. Vi vill ha lätt kontakt med hela kroppen, det handlar om god kommunikation.

    Misstag är en del av livet

    – Våga gå utanför er comfort-zone ibland och testa något nytt. Det är en del av livet att göra misstag och allt måste inte alltid vara perfekt. Möt hästen där den är och ha roligt tillsammans. Vårt mål är att dansa, så vi behöver hitta vägen till härlig rörelse.

    Det är en del av livet att göra misstag och allt måste inte alltid vara perfekt.

    – Misstag är en del av processen för att utvecklas så försök att inte göra en för stor grej av ett litet misstag. Det är lätt hänt att ryttaren blir nervös eller spänd. Men det gör inget om en rörelse inte blir helt perfekt. Slappna av och prova igen. Normalisera träningen. Om hästen blir spänd, backa tillbaka i träningen, gör något enkelt ett tag och prova sedan igen. Plötsligt blir det enkelt.

    Ridning blir lätt när hästen är i balans

    – Vi vill att det ska kännas lätt att rida och det gör det när hästen är i balans. Det börjar redan när hästen är ung. Med balans menar jag att jag inte behöver trycka hästen framåt och heller inte hålla tillbaka den. När man väl har hittat balansen så betyder det inte att man har den för alltid, det är något man måste jobba på. Som ryttare behöver du jobba med din egen balans för att hjälpa hästen.

    ”Hästen är vår bästa lärare”

    – Lyssna på hästen, den är vår bästa lärare. De är ärliga och visar vad vi behöver bli bättre på. Hästen letar alltid efter lösningen, att gå där det känns bekvämt. Det är därför vår uppgift att skapa ett läge som blir bekvämt, så att hästen ska vilja göra det igen.

    Driv med lätta impulser

    – För att hästen ska kännas lätt måste även ryttaren sitta i balans och känna sig lätt. Försök driva med lätta impulser från skänkeln och smacka, istället för att klämma hårt med benen.

    3r1a4257
    Benjamin Werndl tränade totalt sex ekipage. Foto: Pernilla Hägg

    Sträck ut

    – Låt hästen sträcka ut halsen och bära sig själv. Tänk att du ska rida fram till handen, inte tvärtom. Hästen blir lösgjord när den jobbar framåt.

    Problemlösning – acceptera läget

    Kanske hade du en plan för dagens ridpass, men det blir inte alltid som planerat.
    – Ibland får man bara acceptera läget och det humör som hästen är på i träningen. Man kan ha planerat en sak, men för dagen kan det vara för svårt för hästen att genomföra. Ha en plan, men var även öppen för att planen kan ändras. För dagen kan det vara enklare lösgörande arbete som ni behöver för att ta er framåt.

    Ha en plan, men var även öppen för att planen kan ändras.

    De red under clinicen:

    Denise Ljungkvist och Bergsjöholms Farnese (SWB val f -19, e Farenheit-Fürst Fugger, uppf/äg Marita Strauch, Stall Bergsjöholm)

    3r1a4263
    Denise Ljungkvist och Bergsjöholms Farnese. Foto: Pernilla Hägg

    Lovisa Hasselblad och Ikaroz (SWB val f -19, e Suarez-Bocelli (SWB), uppf Erik och Jan-Owe Lundberg, äg Eva Källman)

    3r1a4353
    Lovisa Hasselblad och Ikaroz. Foto: Pernilla Hägg

    Ida Küchenmeistern Nordenberg med Moretti Weltino (SWB val f -16, e Dante Weltino OLD-Master, upp Kerstin och Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid Bondergaard och Dan Nordenberg)

    3r1a4594
    Ida Küchenmeistern Nordenberg med Moretti Weltino. Foto: Pernilla Hägg

    Julia Persson med Vancouver (SWB val f -16, e Blue Hors Veneziano-Zuidenwind, uppf Gränsbo Stuteri, äg Asp i Simris AB)

    3r1a4448
    Julia Persson med Vancouver. Foto: Pernilla Hägg

    Sofia Ek med Citaro (SWB val f -11, e Chirlon-Nocturne, uppf Tullstorp Dressage Stable AB, äg Sofia Ek).

    3r1a4401
    Sofia Ek och Citaro. Foto: Pernilla Hägg

    Mia Runesson med Knightley For U (SWB val f -14, e Zuidenwind-Sir Donnerhall I, uppf Ugglarps Gård AB, äg Gränsbo Stuteri, Rose Mathisen, Dirk Wilken)

    3r1a4613 (1)
    Mia Runesson med Knightley For U. Foto: Pernilla Hägg

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden