Sport
25 november 2016 09:00

15-årig mästarshettis taggar på Friends

Snabba hopphästar i alla ära, men mest speedad på Friends är nog ändå 15-åriga shetlandsponnyn Mackan. Den flerfaldiga mästaren i galopp kör järnet när det är dags att visa upp sig på Stockholm International Horse Show.

15-årig mästarshettis taggar på Friends
Macarena med Alva i sadeln tar täten före Kittie med jockeyn Leah. Mikael Persson/MiP Media

Hon är bland de minsta på Friends, men shettisen Almnäs Macarena (sto, f 2001, e Edmund vd Brouwerij-Nero vd Old Maten, uppf Torsten Jeppsson) har energi så det räcker och blir över. Med sin 106 centimeter höll hon igår hov med galoppshow på Friends mässområde där olika raser visar upp sig. Folkliv, spring i stallarna och åskådare tätt inpå passar Mackan perfekt och nog är hon en promotor av rang för shetlandsponnyerna.
– Jo, hon tycker verkligen att det är kul att vara här och köra inför publik. Hon tror att det är tävlingsdags, så redan hemma börjar hon ladda och kan inte stå still när hon förstår att det börjar närma sig, säger ägaren Veronica Jönsson.

Mackan har vunnit det mesta i galopp, som SM, Skandinaviska, Friends traditionsenliga shettisgalopp och titeln Årets ponnygaloppör samtliga kategorier. För att göra saken ännu bättre har Mackan fått 42 poäng på utställning och är enligt sin ägare den enda shetlandsponnyn i hyfsat modern tid som har gått felfritt i LA hoppning. När hon inte tävlar hoppning, körs eller går med småttingar på ryggen är det full fart på galoppbanan som gäller. Ny jockey i år är tioåriga Alva Eriksson och en av årets höjdpunkter var SM, som var Mackans åttonde raka svenska mästerskap i rad. På Friends är det uppvisning, inklusive galopprace i miniformat som gäller flera dagar, men Mackan vill hellre tävla.
– Ja, hon är så taggad och hade säkert velat tävla i stället. Hon vill bara springa, säger jockeyn Alva.

Med på Friends är Mackans dotter Kittie, som vid fyra års ålder så smått börjar skaffa sig rutin på galoppbanorna. Kittie visar redan talang, men om ägaren Veronica känner sin Mackan rätt är hon inte beredd att låta Kittie ta över rampljuset helt.
– Om Mackan fortsätter så här blir det säkert fler SM för henne. Jag har en 23-åring hemma som blev trea på SM, så 15 år är ingenting  i jämförelse, säger Veronica och skrattar.


Macarena är en segermaskin och har tagit två segrar med sin nya jockey Alva. Foto: Mikael Persson/MiP Media

För den som vill se fler småttingar susa fram rekommenderas skarpt publikfavoriten shettisgaloppen, som Macarena tidigare har vunnit. Den avgörs på lördag under matinén och sänds på SVT Play. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden