Sport
11 juli 2014 07:16
Ridsportplus

18 år och i världseliten

Supertalangen Bertram Allen är för första gången på plats i Falsterbo. 18 år gammal har han redan hunnit med mer än vad många ens vågar drömma om. Senare i sommar hägrar ett VM för irländaren som precis blivit Young Rider.

18 år och i världseliten
Molly Malone är stoet som är aktuell att gå VM för Irland. Men vägen dit är lång, som Bertram själv säger.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att urskilja Bertram Allen bland ryttarna på framhoppningen är inte överdrivet svårt. Yngst och minst. Han ser ut som en liten pojke men presterar redan som en man. För lite mer än ett år sedan gjorde Bertram Allen sin debut i Nations Cup på seniornivå. Bara 17 år gammal blev han den yngsta ryttaren att rida på den nivån. Och som han gjorde det. Två felfria rundor och sensationen var ett faktum. 

Bertram Allen hade han en framgångsrik karriär  redan på ponny, som toppades med individuellt guld och silver i lag på ponny-EM 2010. Då visste han inte att det bara var en försmak på vad som skulle komma. Debuten i Nations Cup var nämligen ingen engångsföreteelse. Allen fortsatte på samma nivå, vann flera stora Grand Prix-klasser och unghäst-VM med 6-årige Barnike. I slutet av säsongen undgick det ingen att Bertram Allen var ett namn att räkna med i framtiden. En jättetalang med en otrolig känsla, något han själv fått höra redan från ponnytiden. Själv verkar Bertram inte påverkas nämnvärt av att bli kallad talang och att vara absolut yngst i världseliten.

– Jag tänker inte på åldern så mycket. Men det är fantastiskt att få vara på den här nivån så här tidigt. Att komma hit var mitt mål men jag trodde inte att det skulle gå så här fort. Jag är lyckligt lottad så jag blir inte nervös heller.

16 år gammal flyttade Bertram från Irland till Tyskland för att träna i några månader.

– Det var nästan tre år sedan och jag är fortfarande kvar, konstaterar Bertram. 

I Tyskland lär han bli kvar. Hemlandet Irland är allt för svårt att bo i och samtidigt göra den satsningen Bertram gör. Familjen kommer ofta till Tyskland och till stora tävlingar i stället. I dag har Bertram har byggt upp ett bra team, något han tror är en stor del i framgången. Talangen, hårt arbete, nöjda hästar och de bästa tränarna är en annan del. Och de bästa tränarna, det har Bertram redan. När det finns tid tränar han för Marcus Ehning.

– Att få hjälp av en av världens bästa ryttare är något alla vill och självklart jättebra, säger Bertram.

Marcus Ehning verkar kunna sålla sig till dem som tycker att Bertram Allen är en supertalang.

– Det är hans unika talang som har gjort det möjligt för honom att visa resultat i sporten i så ung ålder Bertram har ett superöga och bra instinkter, har Marcus Ehning sagt om sin elev till world of showjumping. 

Bertram, som är uppvuxen med hästar, kan inte tänka sig ett liv utan dem. 

– Jag vet faktiskt inte vad jag skulle göra om jag inte var tävlingsryttare. Men något med hästar skulle det bli.

När man ser vad Bertram Allen presterat är det svårt att tro att han bara är 18 år gammal. Han har precis lämnat juniortiden bakom sig och rider sitt första år som Young Rider. Något Young Rider-EM blir det dock inte för Allen i sommar. Han är nämligen aktuell för VM i Normandie.

– Vi är sju ryttare kvar nu. Det är en lång väg att gå men jag har en chans. Jag gillar att göra EM för juniorer och unga ryttare men jag kan inte göra både och.

Bästa hästen Molly Malone är med till Falsterbo och går Grand Prix här. 

– Vi har en väldigt bra relation. Hon är en stark individ, man kan inte få henne att göra något hon inte vill. Men hon kämpar väldigt mycket för mig nu, säger Bertram om det bildsköna skimmelstoet. 

Bertrams hästskötare berättar att han har en bra relation med alla sina hästar.

– De älskar honom och han älskar dem. Han jobbar mycket i stallet, borstar hästarna själv, går ut och leder dem och rider ut i skogen. 

Det är inte bara kärleken till hästarna och talangen som har tagit honom till toppen. I Bertram finns också en riktig tävlingsmänniska.

– Jag gillar verkligen sporten och jag gillar att vinna. Samtidigt älskar jag hästar. Det är en bra blandning. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden