Avel, Nyheter
22 oktober 2018 13:57
Ridsportplus

2-åringarna imponerade stort på Eklunda Open

Eklunda OpenIntresset för årets löshoppningstävling, Eklunda Open, var stort och kvalitén på hästarna hög. "Vi fick se många jätteduktiga 2-åringar”, berättar arrangören Lena Zeiloth som gärna ser att fler öppnar upp för den här typen av arrangemang.

2-åringarna imponerade stort på Eklunda Open
Fyra i årets Eklunda Open - Hazel Ek Z (e Hemerald-Landlord) uppfödd och ägd av Lena och Benny Zeiloth. Foto: Emelie Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För uppfödare i Mellansverige har Eklunda Open snabbt blivit ett begrepp. I år genomfördes tävlingen för femte gången, och det är ett arrangemang som har växt varje år.

− Vi började i liten skala, men det blir större och större. 50 hästar är max vad vi klarar av och vi hade över 60 anmälda från början. Men eftersom det är unga hästar kan mycket hända och vi kalkylerade med att några inte skulle komma till start, så vi hade 49 som var hos oss i lördags, berättar Lena Zeiloth.

Idén om en löshoppningstävling för 2-åringar fick Lena bland annat för att ge uppfödare och hästägare möjlighet förbereda sina unghästar inför vårens 3-årstester på ett bättre sätt.

− Jag har ju haft löshoppningsträning under många år, och det har varit allt för många gånger när folk har kommit väldigt kort inpå 3-årstesten och vill börja att löshoppa dem. Det är tufft för 3-åringarna ändå på våren och många hästar kommer till 3-årstestet alldeles för trötta i kroppen för att kunna visa sig på bästa sätt, förklarar Lena och fortsätter:

− Genom att träna löshoppning på hösten som 2-åring behöver man inte nöta med det på våren, utan kan fokusera mer på att rida dem lagom mycket.

Att ge den unga hästen tid för att lära sig nya saker och träna den med eftertänksamhet tycker Lena är väldigt viktigt. Att då träna den inför löshoppningen på hösten och sedan rida in den på vintern gör att den får en bra uppbyggnadsfas inför vårens bedömningar och får skynda långsamt för att bli stark i kroppen och bättre klara av det som väntar.

Eklunda Open har fått efterföljare på andra håll i landet, och Lena ser gärna att fler öppnar upp för den här typen av arrangemang.

− Det är verkligen jättebra för hästarnas utbildning och det är många hästar som har varit med på Eklunda Open som gör bra ifrån sig på 3-årstesterna året därpå. Det finns helt klart ett mervärde i det, menar Lena.

Högklassiga hästar

Årets hästar höll mycket hög klass och domarna Niklas Jonsson och Johan Ifversen var imponerade över kvaliteten. Ett flertal av hästarna var också till salu och dessutom fanns franska försäljningsfirman Fences på plats för att plocka ut hästar till sin stora auktion.

Intresset för en del av saluhästarna var också stort, så fler än en häst kommer att få nya ägare inom kort.
Och att det blir en fortsättning på Eklunda Open, det kan Lena Zeiloth lova.

− Vi håller på att titta på hur vi kan utveckla det ytterligare. Kanske ska man göra två dagar, med saluhästarna en dag och de andra en dag. Vi har funderat en del men det var mycket med betäckningsstationen i år och vi hann inte riktigt med att förändra något i år. Men vi kommer tillbaka nästa år – det är säkert, avslutar Lena.

Resultat, Eklunda Open 2018

1. Chinixen, sto e Chin Champ u Winzerin VI e Cartani. Uppf Peter Carstensen, äg. Kerstin Bindekrans. 26,5 poäng
2. He’s Golden Z, hingst e Hemerald u Ugea e Indoctro, uppf o äg Caroline Söderberg, 26,5 poäng
3. Phuxy, sto e Quality Time u Phatsy e Artist uppf o äg Kerstin Bindekrans, 26,5 poäng
4. Hazel Ek Z, hingst e Hemerald u Amulett e Landlord uppf o äg Lena och Benny Zeiloth, 26,0 poäng
5. Qs Now I’m Here, sto e Uncanto di Villagana u Quantera e Quaterman uppf o äg Q Equestrian AB, 25,5 poäng

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden