Körning
3 juli 2023 12:06
Ridsportplus

25:e gången för Fredrik Persson i Aachen

CHIO AachenHan gjorde sin första start i Aachen 1996 - i år var det 25:e året som fyrspannskusken Fredrik Persson kom till start i hästmeckat, en tävling som han anser är svårare än ett mästerskap. "Man väljer inte att komma till Aachen, utan man tar snällt emot en inbjudan om man har turen att få en", konstaterar han.

25:e gången för Fredrik Persson i Aachen
Fredrik Persson och hans spann på väg mot en sjätteplats i dressyrmomentet. Foto: Karolina Swärdh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

50-årige Fredrik Persson är på väg mot sitt livs form med det hyfsat nya spann -bestående av Fasco, Hertog Jan, Judson, Kermit och Kaptain – han kör. Om ett par år hoppas han kunna vara med och slåss i toppen.

Under helgens fyrspannskörning i Aachen fanns världens bästa på plats, och Persson var nöjd med den totala nionde plats han slutade på bland de 25 som kom till start.

– Det är en bit kvar till toppen men hästarna går framåt, de följer planen. Det var första gången de unga hästarna gör nåt sånt här, så vi väldigt nöjda med vad de presterade. Jag tycker att de har gjort det bra alla fyra dagarna, summerar han.

Allting är lite bredare, lite högre, lite mäktigare i Aachen.

Fredrik Persson åker väldigt gärna till Aachen, som han menar är väldigt speciellt, när han får möjlighet. Årets upplaga var nummer 25 i ordningen för skåningen, som körde där första gången 1996.

– Många tror att det är vanlig tävling, men inte förrän man har upplevt det så förstår man skillnaden. Det spelar ingen roll vilken disciplin det är, allting är lite större och lite mäktigare. På dressyrarenan är det mer stämning och det gör det svårare för hästarna att komma in, och maratonet är längre, tuffare och större.

Glad över inbjudan

Han tycker själv att Aachen är svårare än att köra mästerskap.
– Jag pratade med Jens Fredricson om tävlingarna och han sa samma – allting är lite bredare, lite högre, lite mäktigare i Aachen.

– Jag fick en individuell inbjudan till Aachen i år, det var bara fyra stycken i världen som fick det så det är jag väldigt glad över. Man väljer inte att komma dit själv, utan man tar snällt emot en inbjudan om man har tur att få en, konstaterar Fredrik Persson.

För de fem valackerna var det första gången i Aachen.
– De fattas erfarenhet för att kunna prestera, de behöver två till tre år till för att kunna vara riktigt på topp. De har allt som krävs och känns väldigt lovande. Jag vet att konkurrenterna följer mig och domarna håller koll på mig, så på det viset får man det bekräftat att vi är på rätt väg.

Genrep inför EM

Nu väntar en tävling i Holland om ett par veckor och en månad senare är det dags för EM. Aachen blev ett bra genrep inför mästerskapet.

– Hästarna behöver gå ungefär en tävling i månaden, det är lagom. Tävlingen i Holland är väldigt fin och alla de bästa kommer dit, det är en lagtävling med holländska mästerskap. Vi har valt att bara köra tävlingar med lite svårare motstånd för att mötas med de bästa hela tiden, avslutar landslagskusken.

Slutresultat
Samtliga resultat körning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden