Sverige
23 april 2021 19:20
Ridsportplus

40 föreningar klarar inte Ridsportförbundets medlemsgräns

I farozonenEtt 40-tal ridklubbar har fått en uppmaning från Svenska Ridsportförbundet om att de snarast måste se till att rekrytera fler medlemmar om de vill vara kvar inom förbundet.
─ Det slog ner som en blixt från en klar himmel, säger en styrelseledamot i en förening till Ridsport.

40 föreningar klarar inte Ridsportförbundets medlemsgräns
Föreningar som är för små riskerar att hamna utanför Svenska Ridsportförbundet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Beskedet kom via ett mejl till ridklubbar som har rapporterat färre än 25 medlemmar.
─ Vi uppmanades att snarast vidta åtgärder för att så snart som möjligt uppfylla villkoren angående antalet medlemmar, berättar en styrelseledamot för Ridsport.

Den klubben rapporterade in 21 medlemmar efter 2020.
─ Vi är fullt medvetna om att vi ändå måste betala för 25 medlemmar, men vi har inte fått någon förvarning tidigare om att vi riskerar att inte få vara kvar inom Svenska Ridsportförbundet om vi inte har 25 medlemmar, säger ledamoten som Ridsport talat med.

Får ändå betala för 25

För att en förening ska kunna söka medlemskap i Svenska Ridsportförbundet krävs att föreningen har 25 medlemmar. Det framgår också på förbundets hemsida att föreningen måste betala avgift för 25 medlemmar även om antalet är färre.

Tävlingarna ligger nere, vilket innebär att många väljer att inte lösa medlemskap eftersom de inte kan få någon tävlingslicens.

─ Det har vi valt att göra, och därmed gått back på avgiftssidan, eftersom det känns så viktigt för oss att tillhöra förbundet, säger styrelseledamoten.
─ Nu ska vi göra vårt bästa för att rekrytera flera medlemmar, men läget är ju inte det bästa, när vi inte kan ordna några aktiviteter och tävlingarna ligger nere, vilket innebär att många väljer att inte lösa medlemskap eftersom de inte kan få någon tävlingslicens.

Starkt kritisk till förbundet

Ordföranden i en annan förening som Ridsport varit i kontakt med är starkt kritisk till förbundets besked.
─ Vi är många klubbar som hänger löst i och med detta besked, och i flera fall handlar det om klubbar med stor verksamhet och som ordnar tävlingar trots att vi inte är så många, säger ordföranden.

Villkoret gäller över tid

I stadgarna står vad som gäller för att en förening ska bli upptagen som medlem i Svenska Ridsportförbundet.
─ Det är ingen ögonblicksbild som bara gäller vid själva anslutningen även om det inte står uttryckligen i den paragraf som rör medlemskap, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman som arbetar med föreningsrätt och medlemsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.

─ Att föreningen har 25 medlemmar är ett av villkoren för att kunna bli ansluten till Svenska Ridsportförbundet, och det är ett villkor som också gäller över tid.

Ger föreningarna stöd

Hon exemplifierar med de andra villkoren som också anges för föreningar som ansöker om att bli anslutna.
─ Hur skulle det se ut om föreningen bara behövde följa ridsportens värdegrund eller ha en god hästvälfärd vid anslutningstillfället, men inte därefter?

─ Om det är så att föreningarna inte har förstått att även medlemsantalet är något som gäller över tid, så blir de uppmärksammade på det när vi påminner om det, och sedan ger vi dem det stöd de behöver. De kanske behöver fundera på hur det ser ut i föreningen, om verksamheten är på sparlåga, och vad de i så fall vill göra åt det.

─ Att vara ansluten till Svenska Ridsportförbundet har ett högt värde. Det ger föreningen möjlighet att söka samhällsstöd och projektmedel. Men det ställer också krav, på att bland annat bedriva en verksamhet, och är man för få medlemmar i en förening är det svårt att bedriva föreningsverksamhet.

Att vara ansluten till Svenska Ridsportförbundet har ett högt värde. Men det ställer också krav.

Flera föreningar fick information om att de ligger under 25-gränsen redan i fjol.
─ Nu har de fått ytterligare en påminnelse och de är välkomna att höra av sig till kansliet så kan vi resonera om hur det ser ut för föreningen.

Finns utrymme att utesluta små föreningar

Kicki Ronnerberg-Beckman säger att stadgarna ger utrymme för att utesluta föreningar som inte uppfyller villkoren, bland annat gällande antalet medlemmar.
─ Det är inget vi har för avsikt att göra, men det kan vara bra att föreningarna är medvetna om att villkoren för medlemskap fortsatt gäller.

Svenska Ridsportförbundets stadgar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden