Sport
4 juli 2016 17:28

Polletten på plats hos Jukebox

Ņrets lilla startfält i 5-årsdressyren består av 32 hästar. Kvalsegrare blev en av DWBs uttagna ekipage till unghäst-VM, Jukebox riden av Michael SŸgaard. Bästa SWB-häst blev Stall Goddags uppfödning Macacho riden av Ebba von Essen.

Polletten på plats hos Jukebox
Jukebox är en av DWBs mest meriterade 5-åringar, segrare i championatet i mars och uttagen till unghäst VM. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Klassen dömdes av Jan-Ove Olsson,  huvuddomaren Susanne Rudholm och danske Leif Thörnblad som sinsemellan var både ense och oense. Mest oense var de om kvalsegraren Jukebox (DWB f -11 e Jazz-Rubinstein I) riden av danske Michael Søgaard. Den danske domaren Leif Törnblad hade honom på 79,63 procent medan hans svenska kollegor gav mer moderata betyg. Det fanns å andra sidan en stor differens även för klasstvåan Macacho (SWB f -11 e Maserati-Camaro M, uppf/äg Stall Goddag, Jeanett Joelsson) där Jan-Ove Olsson höll valacken riden av Ebba von Essen som etta, totalt tvåa på 75,062 procent.

Som skuggdomare fanns förbundskapten Bo Jenå och Susanne Gielen i domarkuren vid B, i full färd med att observera ekipage för uttagning till unghäst-VM. Ingen lätt uppgift när flera av de nominerade inte riktigt var med på noterna och inte tog sig vidare till final.

Dagens första ryttare var Mattias Jansson med Rudolph (SWB f -11 e Zuidenwind – Rosevelt, uppf/äg Britt-Marie H-Ivarsson) som visade upp en elegant och rörlig trav med ett stort plus för en mycket fin galopp. Innan kvalet var slut hade Mattias tagit båda sina hästar till start till final. Med Tiger G (SWB f -11 e Tuschinski – Sir Donnerhall, uppf Åsa Elner Warnegård, ägTeam Grocer AB) gjorde han en bra ritt på 72,099 procent. Tiger G såldes på SWB:s elitfölauktion till dressyrryttarna Tundi och Sofie Andersson. 

Klassen leddes ett tag av den uttrycksfulle Macacho som visades mycket förtjänstfullt av meriterade Ebba von Essen. Han var en av inte alltför många finalhästar med bra påskjut  och bakbensaktivitet parat med regelbunden god mekanik i samtliga gångarter. Ett utmärkt ämne för unghäst-VM och Ebba von Essen vet verkligen hur man lotsar en ung häst genom sådana, en rutinerad skicklig pilot.

Marina Mattsson red Fireball Macohl (DWB f -11 e Fürstenball – Rosentanz, uppf Lise Rasmussen, äg Håkan Buskhe) och valacken utvecklas väl. De gjorde en otroligt prydlig uppvisning och Fireball är enormt samarbetsvillig, 73,457 procent.

I år har de flesta kvalat till Falsterbo genom att starta i klasser med de konventionella dressyrprogrammen istället för som brukligt i FEI:s olika unghästprogram med gångartsbedömning. När FHS höjde kvalgränserna i år gjordes det med den uttalade ambitionen att det skulle innebära en kvalitetshöjning på ekipagen  som kom till start i Falsterbo. I år gick hela 37,5 procent av de startande vidare och det räckte med 68,765 procent.

På torsdag är det final för de 5-åriga hästarna och tolv lyckliga rider.

Finalister 5-årsklassen
1) Michael Sögaard, DEN – Jukebox 75.123%
2) Ebba von Essen – Macacho (SWB) 75.062%
3) Marina Mattsson – Fireball Macohl 73.457%
4) Mattias Jansson – Tiger G (SWB) 72.099%
5) Mattias Jansson, – Rudolph (SWB) 71.728%
5) Morten Kappel, DEN – Kamar’s Don Noir Hit 71.728%
7) Anita Roslund – Fusion 70.617%
8) Elenore Simberg – Brooklyn (4) (SWB) 70.370%
9) Sofie Lexner – Valerian 70.185%
10) Jacob Nörby Sörensen – Amplemento 69.938%
11) Silje Bakken, DEN – Bonjour Majlund 69.074%
12) Minna Telde, Svedens PK – Görklintgårds Quinto 68.765%

Fullständiga resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden