Körning
16 maj 2016 07:00
Ridsportplus

Härlig körning i kalla majvindar

Spännande, stenhårt i toppen, unga kuskar som fortsätter att leverera, lite äldre kuskar på gång med nya, mycket intressanta hästar och ett härligt flyt igenom hela tävlingen. Körhelgen i Vaggeryd gick hem, trots de kalla majvindarna.

Härlig körning i kalla majvindar
Johanna Nilsson startade två ponnyer i Vaggeryd. Här kör hon Triton.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mycket intressant blev det direkt i den svåra klassen för enbet häst. Jenny Sten och Maria Henriksson hade en riktigt hård kamp tävlingen igenom och det hela avgjordes inte förrän i allra sista stund. Bägge kör tuffa hästar med holländsk stam och Maria kopplade greppet direkt efter utmärkta 50,41 i dressyren, Jenny fick 52,27.

    Kampen gick vidare i de sju småländska maratonhindren, där Per Nordenskiöld stod för byggeri och portar.
    Även här var det tätt i toppen, med och slogs där var även Thomas Sjöberg med sin store fux Solo Tu och ännu en holländare, Zatijn, med Lena Elander vid tömmarna.

    En mycket intressant insats gjordes också av unga men mycket rutinerade Linda Wigren med Göshult Nero Cash. Nero är korsning mellan ardenner och travare, ser ut som en welsh cob ungefär och har energi, framåtanda och vilja, helt underbart att se. Snabb är han också och hade det inte blivit lite strul i ett av hindren med 20 extra straff som följd så är det verkligen frågan om inte Nero och Linda hade spöat hela gänget. Neros första start i svår klass för övrigt. Nu hamnade de i mitten av resultatlistan men de här två blir riktigt farliga i framtiden.

    I den svära klassen för ponny enbet var Linnea Kristiansen och Plassens lucky Luke storfavoriter från början även om det var ett riktigt vasst startfält med bland andra Anna Racking, Helen Norrback och unge Marcus Clasén som nu är mogen för de stora uppgifterna med sin fina new forest-ponny.

    Men Linnea är en superkusk. Inledde med dagens näst bästa dressyrresultat, 45,25 och sedan var det toppklass hela vägen fram till totalsegern även om Anna Racking var uppe och hotade ett tag. Med den här segern fick Linnea också en av de eftertraktade biljetterna till körtävlingen på Falsterbo Horse Show i sommar.

    När ponnyparkusken Ia Johannson och hennes russar var klara med sitt dressyrprov var det mest eländes, elände. Ia var riktigt missnöjd, humöret var i botten och hon kastade onda blickar på främst Joel som inte hade visat mycket av sin skritt i dressyrprogrammet. Men hon lyckades vända både mentalt och ute på maratonbanan och i konkörningen. Fina rundor av ett perfekt samarbetade russpar blev en totalseger före Maria Johansson och Gunlög Frost

    I parklassen för häst kompletterade Tommy Hansson det vanliga gänget, dvs Eva Ottosson, Yngve Käll och Jana Thorén. Yngve inledde med fina 48,3 i dressyr och därmed hade han en bra position gentemot konkurrenterna, en position som han sedan aldrig släppte. Totalseger med stor marginal till tvåan, Eva Ottosson som nog var lite splittrad däruppe på kuskbocken. Att stå som arrangör för en stortävling och dessutom prestera på banorna är ingen lätt uppgift.

    Två fyrspann fanns också med i Vaggeryd. Hanna Holstein och Anton Lundström med sina shettissar. En tuff uppgörelse även i den klassen där Anton till slut vann.

    Det fanns även medelsvåra klasser under den här tävlingshelgen och här gjorde Camilla Lind rejäl comeback med ny häst. Camilla vann ju SM för några år sedan med hästen Disco Diamond. Efter det gick Disco vidare till en annan kusk och Camilla satsade på ny häst. En satsning som slutade med att den hästen gick tillbaka till sin förre ägare och den brune valacken Aramis istället landade i Stall Lind i Riseberga utanför Ljungbyhed. Aramis har varit här förr, bland annat som fyrspannshäst men det verkar helt klart som om det där med att vara ensam framför vagnen passar honom bättre. Så bra att han gjorde en riktigt toppinsats och vann totalt. En seger som många verkligen unnade Camilla och hennes team. Välkommen tillbaka till toppen.

    En annan som också verkar vara på väg tillbaka är rutinerade Cecilia Qvarnström som startade en ny häst från Tomas Erikssons stall, Megs Aslan. En brun valack e. Blue Hors Romanov och Thorupsgårds Aneis Aneis.
    Det såg också supertrevligt ut och förhoppningsvis har nu ”Cicci” hittat sin nya tävlingshäst. Hon har provat en hel del under det senaste året. I Vaggeryd kom de trea.

    Annika Borg är lagledare för Sveriges unga kuskar och det har hänt en hel del sedan hon tog över. Kuskar som Elise Strauss och ovan nämnde Markus Clasén har utvecklats enormt bara senaste året. Elise vann för övrigt ungdomsklassen i Vaggeryd och förhoppningsvis får även hon och ponnyn Hennessy en biljett till Falsterbos körning. Det är hon verkligen värd.

    Liksom Johanna Nilsson som startade med  med bägge sina ponnyer, newforestarna Calle och Triton. Tvåa och fyra blev resultatet, hade det funnits ett stilpris i körningen borde det också gått till Johanna. Vann klassen gjorde Marika Strömberg med fine och energiske lille Helix, också det en superponny.

    Mikaela Rautios och Eva Ottossons initiativ att själva köra igång ett stor arrangemang när det fattades kvaltävlingar på tävlingsschemat, är värt hur mycket beröm som helst, att de bara orkade, samtidigt som de skulle tävla själva också.

    Vi som inte är lika trötta efter helgen som de två undrar förstås om de vill göra om alltighop nästa år. Vaggeryd behövs som körtävlingsarena, miljön är fantastisk!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden