Sport
14 augusti 2016 20:17

RGB ute: ”Jag är besviken”

Efter två svenska felfria rundor var det dags för kungen själv att äntra banan. Rolf-Göran Bengtsson och Unita Ask drog på sig 16 fel och är ute individuellt. "ńven solen har sina fläckar," säger den olympiske headcoachen Sylve Söderstrand.

RGB ute: ”Jag är besviken”
16 fel i första klassen på OS var inte vad Rolf-Göran Bengtsson hade tänkt sig.

Med Rolf-Göran Bengtssons storstjärna Casall Ask kvar hemma i Europa var det den yngre Unita Ask som tog sig an banan med den svenske hoppkungen i sadeln. Det gick inte vägen den här gången. Stoet stod emot på ett sätt som Rolf-Göran Bengtsson inte är van vid.

Det började med ett tidigt nedslag, redan i insprånget in i tvåkombinationen. Strax därpå blev det ett tramp i vattnet.
– Hon tappade galoppen, jag försökte få igång den men hon svarade inte och då blev jag lite ängslig och tog bara sex galoppsprång mellan trippelbarren och trekombinationen. Det blev inte så bra. Och sedan fick jag kicka ut henne ur kombinationen. Och ett tramp i vattnet ska man bara inte ha, säger en dämpad Rolf-Göran Bengtsson i mixade zonen efter klassen. 
– Det är klart att jag är besviken. 

Åtta fel betydde fortfarande chans att fortsätta indivduellt i OS, men när ekipage drog med sig de två sista hindren var möjligheten borta. 16 fel placerar ekipaget i slutet av resultatlistan och de fortsätter därmed bara i laget.
– Hon har inte känts så här någon gång i stora klasser tidigare. Ute på framhoppningen hoppade hon avspänt och både högt och långt nog, fortsätter Rolf-Göran Bengtsson. 

Olympiske headcoachen Sylve Söderstrand gör ungefär samma analys som Bengtsson.
– Även solen har sina fläckar. Det här var inte bra. Banan hade många visuella svårigheter och varken jag eller ryttarna förstod alla svårighetern när vi gick banan, det ska jag erkänna. Till exempel den vita plankan i kombinationen och att bommarna är kortare än vad de brukar vara, säger Söderstrand. 

I morgon har hopphästarna ingen tävling. På tisdag är det dags för laghoppningens första dag och då får Rolf-Göran en ny chans.
– Jag drar ett streck över den här klassen nu, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Rolf-Göran Bengtsson har, utöver en hög EM-medaljer, två OS-silver. I Aten 2004 blev det lagsilver och i Peking 2008 blev det samma valör men på egen hand.

LÄS MER OM RGB: ”Unita har gjort allt jag har bett henne om”. (PLUS)

Tufft på OS-banan idag. Foto: Roland Thunholm

Sverige har tre ekipage kvar indivduellt i OS – läs allt om klassen här.
Läs allt från OS här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden