Sport
14 augusti 2016 18:00

Sverige blandade och gav i första kvalet

I söndagens OS-hoppning tog den svenska kvartetten och 71 andra ryttare sin första riktiga språng i Rio. Tre svenskar varav två felfria är vidare indivduellt, men för Rolf-Göran Bengtsson är en individuell fortsättning inte möjlig.

Sverige blandade och gav i första kvalet
Henrik von Eckermann på väg mot en felfri runda i OS. BILDBYRÅN

Svensk sammanfattning
OS första hoppklass fick 24 av 75 ryttare in i mål på felfritt, bland andra Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Det gällde att vara bland de 60 bästa för att hoppa vidare indivduellt och det lyckades även Malin Baryard Johnsson vara på sina åtta fel. Rolf-Göran Bengtssons 16 fel gör att han bara rider vidare i lagtävlingen. 

Klassen
Första hoppklassen som startar 15.00 svensk tid är ett individuellt kval med bedömning A. Felen tas med individuellt och därtill är lagresultatet (tre ryttare räknade) avgörande för startordningen i tisdagens lagtävling.

För att alla svenskar ska få rida vidare individuellt gäller det att de är bland de 60 främsta av 75 startande idag.

Den första klassen är något av en mjukstart på 1,50-1,60, men likväl sätter den ekipagen på prov. Tolv hinder och ytterligare tre språng ska övervinnas. Inte minst vattengraven och första hindret i sista kombinationen på banan har ställt till det. Maxtiden har dock inte varit till bekymmer.

Bland de första tio ryttarna blev det två felfria ekipage. Världsettan Christian Ahlmann, Tyskland, visade varför han toppar rankingen. Han slog till med OS-hoppningens första nolla när han gick ut som fyra med Taloubet Z. Övriga har dragit på sig någonstans mellan  fyra och åtta fel. Bland dem finns exempelvis världsmästaren Jeroen Dubbeldam vars Zenith fick ett tramp på vattengravens kant.
Jag red för offensivt mot vattnet, han har normalt sett inget problem med vatten, säger Dubbeldam strax efteråt till Ridsport.

USA:s Kent Farrington, nummer nio i startlistan och fyra på världsrankingen, seglade in på delad förstaplats med Ahlmann när han satte dagens andra nolla. Det såg lekande lätt ut för Voyeur.

Janika Sprunger, Schweiz, hoppade nyligen i Falsterbo. Nu satte hon klassenes tredje nolla med Bonne Chance CW. Några ryttare senare satte Philppie Rozier en nolla för Frankrike då han gick ut som nummer 15.

Därefter var det äntligen blågult. När första svensk-ekipaget Malin Baryard Johnsson och Cue Channa gav sig ut på OS-banan höll många svenska fans andan. SWB-stoet såg ut att trivas lika bra som sin ryttare på banan och det såg stundtals helt perfekt ut. Det blev åtta fel genom banans absolut vanligaste misstag: ett tramp vid vattnet och ett rivet insprång i sista tvåkombinationen. Senare i klassen stod det klart att Malin är vidare bland 60 främsta som fortsätter individuellt. Här kan du läsa vad Malin säger om rundan

Brasiliens Stephan De Freitas Barcha fick dagens största applåd och stående ovationer när han nollade på sin hemmaarena med Landpeter Do Froleto. Efter 20 ekipage har fem stycken fått till bästa möjliga OS-start.

Andra SWB-hästen på banan, Fibonacci, gjorde allt rätt med Meredith Michaels Beerbaum. Ekipaget kallades in som reserv idag och tackade med att sätta felfritt för Tyskland. Två felfria ryttare av två möjliga gav en smakstart för Tyskland.

Innan pausen tog vid hann två till ryttare nolla: Jerome Guery, Belgien, och Maikel Van Der Vleuten, Holland. Två av 25 ryttare hittills har inte kommit i mål och just efter pausen blev det två stopp och punkt för OS för Nicola Philippaerts.

Amerikanska Lucy Davis, som för övrigt är arkitekt, var nära att sätta USA:s andra nolla med Barron. Precis som för även exempelvis Nick Skelton föll allra sista hindret.

När 30 av 75 ekipage är klara har åtta stycken fixat felfritt. Elva har fyra fel och fortfarande är det just vattnet som ligger bakom en hel del av dem.

Hoppningen bjöd på en Qatar-premiär. Nationen har för första gången ett lag i OS och Sheikh Ali Al Thani blev den första att sätta felfritt under deras flagga. Senare i klassen gjorde landsmannen Ali Yousef Al Rumaihi nästan samma sak med Gunder, men det blev ett tidsfel.

Det andra svenska ekipaget ut var Peder Fredricson och H&M All In. Peder och hans ”Allan” såg till att det blev en tioende felfri runda för dagen när de drämde till med en helt perfekt OS-start. De tog sig an utmaningen på ett vis som gjorde att hindren såg betydligt mindre ut och studsade inte minst otroligt enkelt genom trekombinationen. Här kan du läsa vad Peder säger om starten.

Det svenska teamet må ha jublat ordentligt, men än mer öronbedövande var det när Brasilien fick ännu ett felfritt protokoll. Doda De Miranda och Cornetto K stod för den bravaden.

Mest burop fick å andra sidan Holland Jur Vrieling. Zirooco Blue fick känna på spöt efter stopp på utsprånget i kombinationen och det gillade inte publiken. Uteslutning blev resultatet.

Tyskland fortsätter att glänsa och nu var det hästen First Class som visade sin klass. Med Daniel Deusser, sjua på världsrankingen, kom Tyskland tredje felfria runda. Europabaserade australienskan Edwina Tops-Alexander ville inte vara sämre och red Lintea Tequila till en nolla.

Kanadensiska Amy Millar går i pappa Ians fotspår. Superveteranen som själv jublade i hatt i Rio-solen coachade sin skickliga dotter fram till dagens 14:e felfria hoppning.

Frankrikes Roger Yves Bost visde som vanligt upp sin säregna stil och stundtals ser det lite lattjo ut. Resultatet blev bästa möjliga och andra franska nollan var ett faktum.

Tredje svenska ekipaget var Henrik von Eckermann och Yajamila. De hakade på Peder och All In och slog till med en superstart på stoets största utmaning hittills. Henrik supportade där det behövdes och utan några frågetecken blev det felfritt. Läs här vad Henrik säger om smakstarten.

Värdlandet fick ännu en nolla genom Pedro Veniss och därpå satte även Egyptens Karim Elzoghby felfritt.

En ständig publikfavorit är britten John Whitaker som vid 61 års ålder har en hel hög medaljer från olika mästerskap. Ornellaia är årets OS-häst och det blev felfritt direkt.

Douglas Lindelöws förra partner Casello hoppade lika spänstigt som vanligt. Med Ludger Beerbaum, femfaldig OS-medljör, blev det dock fyra fel. Några helt felfria droppade däremot in i rask takt: världstian Erik Lamaze, Kanada, Sergio Alvarez Moya, regerande Europamästaren Steve Guerdat, Schweiz, som nu rider Nino des Bissonnets, och Ukrainas Rene Tebbel.

Länge var det oklart om franska  Penelope Leprevost, världstrea, skulle komma till start efter kolikkänning hos Flora de Mariposa. Visst såg hästen fräsch ut, men efter en misslyckad landning for Lepervost av och det satte därmed punkt för hennes indivduella OS.

Svenska lagets fjärde ryttare Rolf-Göran Bengtsson och Unita Ask fick inte alls till det idag. Det började med ett tidigt nedslag, redan i insprånget in i tvåkombinationen. Strax därpå blev det ett tramp i vattnet. Åtta fel betydde fortfarande chans att fortsätta indivduellt i OS, men när ekipage drog med sig de två sista hindren var möjligheten borta. 16 fel placerar ekipaget i slutet av resultatlistan. Läs här vad Rolf-Göran säger om den tuffa OS-starten.

Arkivbilder: Roland Thunholm
Referat: Madeleine von Koch

Regler för OS i hoppning
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden