Körning
11 september 2016 18:27

SM-medaljörerna i sportkörning är korade

Det blev en spännande avslutning på SM i slottskogen när kuskarna gjorde upp om medaljerna. Johan Dengg tog hem SM-guldet i fyrspannskörning. I enbetskörning blev Karin Söderqvist ny svensk mästare och Camilla Ahlberg vann guldet i parklassen.

SM-medaljörerna i sportkörning är korade
Johan Dengg tog mästarguldet i fyrspann.

Lukas forever. Karin Söderqvist infriade alla förväntningar och blev ny svensk mästare i enbetskörning. Lukas var suverän igenom alla portar och knixiga precisionssvängar. Ingen tvekan om var det guldet skulle gå.

Avslutningen på årets SM i körning blev en ganska spännande historia. Banan var knixig, tiden var knapp och risken för totalsladd på underlaget var stor.
Nästan alla kuskar gjorde dock väl godkända avslutningsrundor och så var det de där som var så väldigt mycket bäst.

Linnea Kristiansen har haft en strålande tävlingssäsong i år. Sju stora tävlingar och sex placeringar i den absoluta toppen. Att lägga till ett SM-guld i den prissamlingen var bara så rätt.
Nästan personligt rekord i dressyr, inga problem genom stan på A-sträckan,  som vanligt fullt ös i maratonhindren och så en precisionskörning där det blev några fel men där totalsegern aldrig var hotad.
Linnea är rankad fyra i världen bland samtliga ponnyekipage i enbet. Om två veckor ska hon upp till bevis igen. EM för unga kuskar, där kör hon som young driver.

Parklassen för häst blev en riktig rysare. Regerande mästare var Camilla Ahlberg som visat storform hela helgen. Men Yngve Käll som var närmast på resultatlistan ville inte ge sig och det blev strid  hela vägen innan Camilla kunde lägga ännu ett SM-guld till samlingen.

En hel samling  SM-medaljer har Ewa Kolmodin Weijmar hemma på Gotland. 1994 körde hon sitt första SM, det är några år sedan.
– Men det är fortfarande lika kul, menar hon strax efter prisutdelning där Almnäs Kanon och Gnistans Okki fick nya blågula rosetter.
– Tur att jag lyckades den här gången. Jag har nämligen sagt på mitt jobb att ”nu åker jag till Göteborg och tar tillbaks mitt SM-guld”.

Enbet häst har handlat mycket om Karin Söderqvist och Maria Henriksson den här tävlingshelgen, även om det funnits gott om uppstickare. Så även idag på finaldagen.  Både My Eklund som vann maraton igår och Lena Elander ville vara med men Maria fick ta det lite lugnare i slutet av precisionsbanan, hästen var nästan för taggad. Därmed släppte hon också Lena Elander och Thomas Sjöberg före, de tog silver och brons. För Lukas släppte inte guldläget. Denna fantastiska, vändbara häst. Gullig och mullig och svensk mästare.

I fyrspannsklassen stod SM-striden mellan Axel Olin och Johan Dengg eftersom Fredrik blev eliminerad i maraton igår efter alltför nära kontakt med en trädrot.
Mästarstriden var tuff ingen hade råd att peta en boll och när Axel gjorde det i alla fall var saken klar. Johan Dengg är nybliven svensk mästare i fyrspannskörning.

Veterinären Barbro Olsson hedrades vid prisutdelningen. Hon har varit ansvarig för de svenska körhästarna i över 30 år och tilldelades Svenska Ridsportförbundets Hederserkännande.

Resultat

Läs mer om SM i sportkörning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden