Sverige
18 oktober 2016 12:29

Renat vatten faller hästarna i smaken

Ett examensarbete på Wången visar att vattenrening kan få hästar att dricka mer. Hästarna i studien ökade vattenintaget med 35 procent när vattnet var renat.

Renat vatten faller hästarna i smaken
Livsviktigt vatten.

Hästarna som deltog i studien på travsportens riksanläggning Wången drack i genomsnitt 6,9 liter mer per dag när de fick möjlighet att dricka vatten som renats.
– Utvecklingsprojektet har varit intressant att delta eftersom vi vet att vatten är ett av hästens viktigaste fodermedel. Man ska ha klart för sig att projektet drevs i ganska liten skala, men resultaten är så pass tydliga att det borde vara intressant att göra fördjupade studier för att kunna bekräfta resultaten, säger Ulf Hedenström veterinär på Wången och handledare vid studien, i ett pressmeddelande.

Studien utfördes på 13 hästar under 12 veckors tid. Vattenreningen under mätperioden tillsattes via vattenledningarna genom stabiliserande väteperoxid, Hippofix. Medlet motverkar att det bildas bakteriell biofilm i ledningar och vattenkar.

Studiens hästar fick omväxlande motions- och intervallträning två-tre gånger per vecka.
– Hästar i full träning kan dricka upp mot 40-50 liter per dygn och vi vet att vattenintaget påverkar hälsan. Vi har tidigare haft fall av kolik och magstörningar här på Wången till följd av att hästarna druckit för dåligt. I förlängningen vore det så klart intressant att också studera om ett ökat vattenintag påverkar hästarnas prestation, säger Ulf Hedenström.

Ridsport har tidigare skrivit om projektet:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden