Hoppning
20 oktober 2016 16:05

Henrik Ankarcrona är ny förbundskapten

Efter månader av både spekulationer och diskussioner har Sverige slutligen fått en ny förbundskapten i hoppning: Henrik Ankarcrona.

Henrik Ankarcrona är ny förbundskapten
Henrik Ankarcrona är Sveriges nya förbundskapten i hoppning.

Läs längre intervju med Henrik Ankarcrona här.

Henrik Ankarcrona, tränare och femstjärnigt meriterad ryttare, har idag presenterats som Sveriges nya förbundskapten i hoppning.  

– Jag har en väldig respekt och känner en stor ödmjukhet inför uppdraget, men ser samtidigt fram emot att få jobba med ryttarna i landslaget, säger Henrik Ankarcrona i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Jag har erfarenheter från många olika sammanhang som jag kommer att ha nytta av i det här jobbet. Jag har också ett brett kontaktnät i sporten som kommer att hjälpa mig att driva sporten framåt.

På sitt ryttar-CV har den 37-åriga Ankarcrona EM som ponny, junior och young rider, unghäst-VM och femstjärniga placeringar inklusive världscupen. Han tävlar fortfarande regelbundet på främst nationell nivå och kvalade in till Falsterbos femstjärniga klasser i somras där han red Vincero och Quick Step R.

Tidigare har Ankarcrona arbetat mycket utomlands, bland annat hos Paul Schockemöhle och Hans Horn. Henrik är B-tränare sedan 2013, tränar ekipage upp till 1,45 och undervisar på Flyinges beridarprogram i hoppning.

Henrik Ankarcrona tillträder tjänsten som förbundskapten den 1 november 2016.
– Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Henrik Ankarcrona och vi ska bygga ett starkt team för hoppsportens framtid. Nu är det fullt fokus mot EM på hemmaplan i Göteborg 2017, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef hoppning Annika Ersgård i samma pressmeddelande och får medhåll av Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet:
– Efter kontakter med ryttarna i spets- och utmanargruppen har vi fått fram en tydlig profil för en framtida förbundskapten. Vi är glada att så snabbt ha hittat en person som passar in i den bilden, så att vi kan bygga ett starkt team för bästa möjliga support för våra ryttare, säger Ulf Brömster.

Läs längre intervju med Henrik Ankarcrona här.


Henrik Ankarcrona (höger) tar över efter Ragnar Bengtsson som har varit kapten sedan i våras. Foto: Roland Thunholm

Ankarcrona tar över efter Ragnar Bengtsson, som fick titeln förbundskapten i maj. I samma veva blev den tidigare förbundskaptenen Sylve Söderstrand olympisk headcoach för att lotsa laget fram till och under OS i Rio.

Sylve var förbundskapten till i våras och under hans två sejourer i ledningen har det bland annat blivit medaljer på EM, OS och VM. Den 26 april beskedet kom beskedet att hans tid som förbundskapten var över.  Läs mer här om turerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden