Sportnytt
12 december 2016 21:31

Svensk trio laddar för Olympia

Ryttare från 18 länder samlas den här veckan på Olympia, London, för en av årets mest klassiska tävlingar. Världscuppoäng i dressyr, hoppning och körning ska delas ut.

Svensk trio laddar för Olympia
Malin Baryard-Johnsson är en av tre svenska ryttare som tävlar på klassiska Olympia, London, till helgen. Roland Thunholm

Redan 1907 hölls de första hästtävlingarna i Olympia, men då mitt i sommaren, något som pågick fram till 1939. Så som vi känner Olympia i dag, med tävlingar, shower och som en härlig start på julen, så har det varit sedan 1972.

Tävlingarna inleds redan i morgon, på luciadagen, med Grand Prix-dressyren. Grand Prix Kür, där ytterligare en omgång världscuppoäng ska delas ut, rids på onsdag.

Inga svenska ryttare finns på plats, men väl världscupvinnaren från i våras, Hans-Peter Minderhoud, liksom hans sambo Edward Gal, de är anmälda med Glock’s Flirt och Glock’s Voice.

Patrik Kittels fru, Lyndal Oatley, finns också på plats tillsammans med Sandro Boy. Men mest uppmärksamhet får nog ändå Carl Hester och Nip Tuck, den enda från sommarens OS-silverlag som kommer till start.

Efter onsdagskvällens WC-kür kommer det säker att vara mer än fullsatt i den stora mässhallen. Då ska nämligen världens bästa dressyrhäst Valegro avtackas.

På torsdagen drar sedan hoppningen igång. Redan första eftermiddagen blir det en särskild hyllning till OS-guldmedaljören Big Star, som missar Olympia i år eftersom hästen nyligen har vrickat sig lätt och därmed inte är i tävlingsbart skick. Men Nick Skelton har meddelat att Big Star rids och att de båda ser fram mot Olympia – även om det bara är uppvisning.

Tre svenska hoppryttare finns på plats i Olympia. Douglas Lindelöw kommer direkt från Schweiz och fina insatser där, och låter nu Zacramento testa på en riktigt liten tävlingsarena, i alla fall jämfört med Geneves enorma arena.

Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson finns också på plats. Malin har med sig H&M Cue Channa, medan Peder nog satsar på H&M Zaloubet i de största klasserna.

Motståndet är som vanligt tufft. På plats finns till exempel Edwina Tops-Alexander, världscupledaren Kevin Staut, Marcus Ehning, Daniel Deusser, John och Michael Whitaker, Scott Brash, Bertram Allen och Cian O’Connor, som har med sig nyinköpta Happy Day Ter Putte som tidigare reds av Jacob Hellström. Även Steve Guerdat finns med och han har anmält svenskfödda Bianca – som han har plockat så många världscuppoäng på redan.

Hoppningens världscup avgörs söndag eftermiddag, medan höjdpunkten för många ändå är Grand Prix-klassen som avslutar tävlingarna på måndag kväll. Sedan är det jul.

Läs mer om Olympia här.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden