Sport
16 juli 2017 14:14

Svensk brakseger i Nations Cup

Segermarginalen i Nations Cup blev 39 procent till Ryssland. Sveriges lag levererade stensäkert, samtliga ekipage presterade bra ritter på helt rätt nivå och leder nu ligan totalt.

Svensk brakseger i Nations Cup
Glada segrare efter lite bekymmer att äntra podiet, från vänster Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Bo Jenå Mikael Persson/STELLA PICTURES

Dagens två klasser Grand Prix Special och Kür utghorde andra delen av lagtävlingen FEI Nations Cup. Med det nya formatet och endast tre lagryttare är det alltid bara ett resultat som räknas i kür. Därför blev det ett större startfält i Specialen och endast fyra ekipage i küren. Sverige ledde inför andra omgången med nästan 22 procent efter bra ritter.

De svenska ryttarna Tinne Vilhelmson Silfvén och Rose Mathisen satte med sina hästar Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero-Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri AB) och Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven-Jazz, uppf H. Van Helvoirt, äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) resten av startfältet på plats. Med domarteamet lite delade i rangordningen tog Tinne segern hårfint före Rose och de två ryttarna lämnade marginal till nästa. 

– Jag hade en bättre känsla idag med Paridon Magi. Sen är jag fortfarande i ett läge där jag provar olika saker inne på banan med honom. Igår kom jag dåligt in i en piaff och nu satsade jag mer och då förstod han inte alls, så det får jag ta på mig. Jag är jättenöjd med honom och vi jobbar på för att hitta rätt läge inne på banan, på framridningen känns han helt suverän nu, det ska jag få med mig in på banan, menade Tinne Vilhelmson Silfvén.

– Jag är glad att jag har en het häst, han är så arbetsvillig och lätt. Det är en positiv sak, inte något som är svårt, jag har alltid energi med mig in i rörelserna, det är en härlig känsla. Nu får han åka hem och betäcka, gå i hage och vila, han har levererat väldigt stadigt och det känns jättebra, sa Rose Mathisen.

I den lilla küren inledde Patrik Kittel med Deja (SWB f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward) i ett tätt strilande regn. Det dämpade inte humöret utan de gjorde ett verkligt fint program till den härliga ”Isn’t she lovely”-küren med Stevie Wonders många kända hits. Stoet piafferade riktigt bra på banan och stegen räckte till idag, en liten malör i tvåorna höll procenten under de 80 precis men en verklig klassuppvisning blev det och självklart individuell seger i klassen.

– Jag är jättenöjd, speciellt med att Deja går i sådant här väder och bara jobbar på. Jag hade jättefin känsla inne på banan, liten miss i tvåorna men det kändes som om mycket var riktigt bra. Dessutom är det suveränt att vi vinner med laget på hemmaplan, härligt, summerade Patrik Kittel, blöt in genom frack och allt.

FEI-video från Patrik Kittel och Dejas ritt.

Bo Jenå kunde inte annat än vara nöjd med sina ryttare, seger med 39 procents marginal eller 38,94 procent om man inte avrundar.
– Alla har levererat på sin nivå och gjort det bra, det ser riktigt bra ut inför EM. Nu väntar laguttagning efter Aachen då sätter vi truppen slutgiltigt, åtta nomineras och sedan är det fyra i Göteborg, sa Bo Jenå under ett litet förbundsparaply.

Att Sverige behöver öva mer på att komma överst på pallen blev ganska uppenbart under prisceremonin.

Detta var det enda momentet som gänget behöver öva mer på.

Sverige leder nu Nations Cup på 41 poäng, Danmark ligger tvåa på 33 poäng. Nästa omgång går om en vecka i Aachen där flera nationer och Sverige deltat. För Sverige rider PAtrik Kittel/Delaunay, Therese Nilshagen/Dante Weltino Old, Juliette Ramel/Buriel K.H och Malin Nilsson på Bon Ami som gör debut i landslagssammanhang.


Ryska Larisa Bushina och JuJu skulade i regnet.

Resultat Special
Resultat Kür
Resultat lag

Foto: Mikael Persson MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden