Veterinärt
25 juni 2018 13:10
Ridsportplus

Ska utreda orsaken till varför föl föds utan ögon

MissbildningAtt föl föds utan ögon är idag sällsynt men enligt en tysk forskare kan det finnas ett mörkertal. Detta då medfödda defekter sällan rapporteras. Nu pågår en studie i ämnet.

Ska utreda orsaken till varför föl föds utan ögon
Orsaken till varför vissa föl föds utan ögon är oklar. I en ny studie hoppas man ta reda på detta. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den medicinska termen för föl som saknar ett eller båda ögonen vid födseln är anoftalmi. Om det finns ögonanlag eller mindre ögon än normalt, kallas det mikrooftalmi.

    – Det går inte att säga hur ofta detta förekommer, det finns ingen säker rapportering, säger Anke Bögeholz, forskare vid Georg-August Universität i Göttingen, Tyskland, som är i full färd med att undersöka fenomenet i en studie. Tyvärr gäller det alla defekter som kan förekomma inom hästavel, det är dåligt med statistik.

    – Det verkar som om anoftalmi kan uppkomma oftare i vissa blodslinjer, framför allt hos engelska och arabiska fullblod. I princip kan det därmed inträffa hos alla raser som har dessa inblandade. Nu håller vi på att försöka utröna om det finns en genmutation som är orsaken.

    Svårt att få ett grepp om antalet

    Det är svårt att få grepp om hur vanligt det skulle kunna vara med denna form av missbildning eller andra medfödda defekter på häst. En av de få siffror som gått att få fram är från 1987 och visar en förekomst av 4,6 procent anoftalmi/mikrooftalmi bland 608 föl med olika missbildningar.

    De större djursjukhusen får sällan in föl med missbildningar, eftersom de i regel avlivas ganska omgående efter födseln. Däremot kan veterinärer ute på fältet träffa på dem. En av dem är Ursula Palm, Equimed AB i Kågeröd, som sedan 20 år driver ambulatorisk verksamhet. Ston och föl är ett av hennes specialområden och hon är med om mängder av fölningar varje år.

    – Det är inte vanligt med föl som föds utan ögon, jag har varit med om fyra sådana fall under en 20-årsperiod, säger hon. Det var på travare och halvblod.

    – När jag undersökte dem närmare kunde man se att det snarast handlade om mikrooftalmi, det fanns någon liten ögonvävnad.

    Charlie Lindberg, Munka Ljungby, har under sina 45 år som veterinär, sett ett föl med denna missbildning.

    – Det fölet hade ett friskt öga och mikrooftalmi på det andra, det fanns bara något litet outvecklat där det skulle funnits ett öga. Det området fick sys igen, eftersom det blev infekterat. Sedan klarade sig hästen bra med syn på ett öga.

    Anledningen är oklar

    Orsaken till missbildade ögon är inte helt klarlagd, det har framförts teorier om att det kan bero på störningar under den period i fostrets utveckling då ögongloben bildas. Dessa störningar skulle kunna vara en infektion hos stoet, exponering för kemikalier, läkemedel, bekämpningsmedel eller virus.

    I takt med att forskningen kring gener går framåt, undersöker man nu om det finns en ärftlig bakgrund. Det är det som Anke Bögeholz studie handlar om, den påbörjades förra året och ska vara klar 2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden