Distansritt
9 oktober 2011 15:30

Storslam i unghästfinalen

Det blev storslam för uppfödaren Siw Warelius när unghästfinalen för 6-åriga distansrittshästar avgjordes på Medeltidsritten utanför Halmstad.

Efter kval under året avgjordes finalen först i ett vanligt lopp över 80 km tillsammans med andra hästar. Där bedömdes 6-åringarna i slutbesiktningen dessutom enligt speciella regler.

De sju 6-åriga hästarna fick poäng för tempo, puls, metabolik och rörelser och maxpoängen var totalt 16. De fem hästar som fick högst poäng, det vill säga 14-16 p och placerades i bedömningsgrupp elit, gick vidare till en ny finalslutbedömning några timmar efter målgång. Där bedömdes de av landslagsveterinären Ylva Nelson enligt ett speciellt bedömningsprotokoll som bland annat innebar upptravning i mönster av en åtta.

Valacken Bohgazzi ox och Siw Warelius var tia i mål och fick 14 poäng i slutbesiktningen men i slutbedömningen var de i en klass för sig och blev Årets Unghäst i distansritt för 6-åringar. Storslam för Siw som red, tränat och fött upp Bohgazzi och dessutom äger både hans far Bonjack och mor Eldorina som hon också tävlat i distansritt.

Priset är en fribetäckning med någon av de 12 hingstar som sponsrade finalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden