Hoppning
2 augusti 2019 15:18
Ridsportplus

Därför vill kapten Ankarcrona att statusen för Nations Cup ska höjas

InternationelltNations Cup-serien håller på att tappa sin status när konkurrensen från andra serier, bland annat Global Champions League, ökar. "Nationshoppningarna är det något av det viktigaste vi har för att bygga mästerskapsryttare. När allt fler väljer andra serier på grund av högre prispengar får vi ett problem," säger svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Därför vill kapten Ankarcrona att statusen för Nations Cup ska höjas
Henrik Ankarcrona. Arkivbild: Madeleine von Koch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyligen publicerade World of Showjumping ett uttalande från Internationella Hoppryttarklubben, IJRC, som riktades till Internationella Ridsportförbundet, FEI.

    För att jag ska kunna sätta ihop lag behöver jag lagtävlingar. Det är där vi bygger mästerskapsryttare. Henrik Ankarcrona.

    Uttalandet handlade om statusen på Nations Cup. IJRC ser en fara i att Nations Cups status urholkas i takt med hoppsporten har fått allt fler serier. Nu vill klubben att FEI tar ansvar för att statusen på Nations Cup ska bibehållas.

    Tidigare har en samling förbundskaptener framfört samma saker till FEI. Sveriges Henrik Ankarcrona är en av dem.

    – Jag står absolut bakom det här med att statusen på Nations Cup behöver höjas. Nations Cup är verkligen något som jag brinner för, säger Henrik Ankarcrona.

    Väljer tävlingar med stora prispengar

    När utbudet på tävlingar med stora prispengar ökar väljer ibland ryttare dessa tävlingar framför Nations Cup där prispengarna generellt är lägre.

    En serie som lockar många hoppryttare med sina stora prispengar är Global Champions League,  GCL, men även serierna med femstjärniga tävlingar som Rolex och Longines sponsrar lockar ryttare.
    – De här serierna är mer kommersiella än Nations Cup, det ökar konkurrensen om ryttarna och det blir lite splittring, säger Henrik Ankarcrona.

    – Det handlar om jättefina och bra tävlingar, men är det rimligt till exempel att GCL har upp mot 20 deltävlingar per år? Det är en sak som jag i alla fall tycker ska diskuteras.
    – Som det är nu finns det runt 100 femstjärniga tävlingar som drar i de bästa ryttarna varje år. Det är många och ryttarna räcker inte riktigt till. Antalet bör stabiliseras.

    ”Motivera valet”

    Henrik Ankarcrona menar att ett sätt att höja statusen på Nations Cup är att höja prispengarna, att detta skulle vara ett sätt att få fler toppryttare att välja den anrika serien. Detta är också något som framförs av IJRC.
    – Jag upplever att de flesta ryttare tycker det är väldigt roligt att rida Nations Cup, men de måste ju motivera valet att rida en tävling med mindre prispengar för hästägare och andra.

    190727_hickstead_lizgregg_arevarv3
    Fredrik Jönsson, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson och Angelie von Essen rider ärevarv i brittiska Hickstead denna magiska sommar då Sverige verkar oslagbart i nationshoppningar. Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona tillhör dem som vill höga statusen på Nations Cup. Foto: FEI/Liz Gregg

    Henrik Ankarcrona vill också lyfta att han dock inte tycker det handlar om någon jättekris för Nations Cup.
    – Vi har fantastiska arrangörer och tävlingsplatser för nationshoppningarna som är byggda för hästar med permanenta stallar och med en kunnig publik.

    Bygger mästerskapsryttare

    För förbundskaptenen är nationshoppningarna en viktig kugge för OS.
    – Nationshoppningarna är det något av det viktigaste vi har för att bygga mästerskapsryttare. När allt fler väljer andra serier på grund av högre prispengar får vi ett problem, säger han.

    Henrik Ankarcrona tror också på en framtid för en världsomspännande nationshoppningsserie på lång sikt.
    – Men då behöver statusen höjas, och jag tror att med högre prispengar har vi löst det. Och det är FEI som måste supporta detta för att det ska hända.

    Läs skrivelsen till FEI hos World of Showjumping.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden