Sverige
22 oktober 2019 13:40

Hästägare stäms av Distriktsveterinärerna

StämningOrd står mot ord då två hästägare vägrar betala en faktura på 30 000 kronor från Distriktsveterinärerna för något de anser vara en felbehandling - nu stäms hästägarna och parterna ska mötas i tingsrätten.

Hästägare stäms av Distriktsveterinärerna
Distriktsveterinärerna anser inte att det handlar om en felbehandling och stämmer därför hästägarna på den obetalda fakturan. Foto: iStock

Malin Månsson och Fredrik Myhr i Dvärsätt i Jämtland kontaktade Distriktsveterinärerna då deras häst Meistari visade tecken på kolik i november 2017. En veterinär kom ut till stallet och efter undersökning beslutades det att hästen skulle få dropp. Men senare upptäckte veterinären att kanylen låg fel och vätska hade gått ut under huden istället för in i blodkärlet, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Efter problemen med kanylen uppstod en böld på hästens hals, en böld som senare växte och till slut sprack.
– Gul vätska kom ut, jag fick en chock och tänkte vad är det för något som kommer ut ur min häst, berättar ägaren Malin Månsson för SVT.

Nekar till felbehandling

Hästen fick därefter stå på klinik i flera veckor för behandling. Men Distriktsveterinärerna anser inte att de har gjort något fel i fallet, och menar att händelsen med kanylen som hamnade fel inte påverkade hästen. Hästägarna håller inte med.
– Det kan inte ha orsakats av något annat, säger Fredrik Myhr, som även får stöd av en annan veterinär som behandlade hästen när den stod på klinik.

Distriktsveterinärerna har skickat en faktura på 30 000 kronor till hästägarna, något som de vägrar betala på grund av att de anser att hästen är felbehandlad. Därför är hästägarna nu stämda och parterna ska mötas i tingsrätten.
– I det här fallet finns det ingen fakta som visar att vi gjort fel, då måste vi få betalt för de tjänster vi utfört, säger Peter Svensson på Distriktsveterinärerna, till SVT.

Ansvarsnämnden har tagit upp fallet

Distriktsveterinärerna har gjort flera utredningar av fallet, som pekar på att allt har gått rätt till när hästen behandlades. Men de kan inte ge någon förklaring till den stora bölden på hästen. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård skriver i sitt utlåtande att ”ägarna påstått att hästens hals svullnade upp i ett tidigt skede medan veterinären som satte droppet menar att det skedde först på slutet”. De anser att det är en fråga om ord mot ord och menar att bedömningen därför ska grundas på veterinärens uppgifter, rapporterar SVT.

Distriktsveterinärerna verkar under Jordbruksverket och är en statlig organisation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden