Hästliv
19 april 2023 10:40
Ridsportplus

Nina Fox Stark: ”Det handlar om prioriteringar”

Mammor som riderFör en del är det en självklarhet, för andra en omöjlighet att fortsätta med häst när man fått barn. Hur får man ihop hästlivet med tillvaron som förälder?

Nina Fox Stark: ”Det handlar om prioriteringar”
Nina Fox Stark tror att det ofta handlar om prioriteringar när föräldrar avstår från att ha häst eller att rida. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jag är så glad att se att ryttare skaffar barn, börjar Nina Fox Stark.

    Hon är tränare och mental coach och tycker att attityden bland ryttare har ändrats på senare år. I dag är det mer norm än undantag att kvinnliga ryttare fortsätter rida efter att de fått barn och hon tror att elitryttarnas attityd till det hela spelar in.
    – I dag ser vi många i eliten som skaffar barn och har med sig barnen på tävlingar. Det ger en härlig stämning.

    Håll igång kroppen under graviditeten

    _dsc1193
    Nina Fox Stark är aktiv tävlingsryttare i dressyr. C-tränare och diplomerad mental coach. Har själv tre barn.  Foto: Natalie Lindholm

    Personligen tycker hon att det är positivt att rida under graviditeten och efter förlossning om det känns bra. Hon skulle inte råda någon att rida en sprallig unghäst eller hoppa höga hinder, men tror att de flesta mår fint av att hålla i gång kroppen under graviditeten.

    Hon poängterar dock att det måste vara upp till var och en att känna efter vad som känns rätt.
    – För mig och många av mina elever har det fungerat väldigt bra, men jag vet också att andra valt att följa barnmorskans råd och vänta ganska länge med ridningen efter att de fått barn. Det här är så individuellt och det gäller för var och en att pröva sig fram.

    Det kanske främsta rådet hon har till nyblivna mammor är att släppa på prestationen. Visst finns det de som tävlar långt in i graviditeten och är snabba tillbaka på tävling, men Nina Fox Stark trycker på att man måste tillåta sig att saker kan få ta tid och även passa på att njuta av sin nya bebis.
    – Jag tror man kan må ganska bra av att tillåt sig att känna lugnet och låta bebisen vara det viktigaste en liten stund. Man ska inte känna press att komma tillbaka snabbt. 

    Låter hästintresset blomma ut via barnen

    För tjugo år sedan var det mer norm än undantag att sluta rida när man fick barn. I dag är det vanligt att ryttare låter hästintresset blomma ut via barnen.
    – När jag håller träningar för föräldrar som vill lära sig hur de bäst coachar sina tävlande barn stöter jag ofta på mammor som slutade rida när de fick barn. Här upplever jag att barnen själva skulle tycka det var jätteroligt om mamman också red så de kunde ha intresset ihop.

    Nina Fox Stark vill uppmuntra föräldrar att dela intresset med sina barn och säger att hon tror en del skulle må bättre om de slutade sätta sig själv åt sidan och prioriterade sin egen ridning.
    – Många hävdar att de inte har tid, men jag tror att det i en del fall handlar om prioriteringar. Vill du verkligen hinna med måste du strukturera upp tillvaron och planera dina dagar. Och var beredd på att det för en tid kan kännas som om allt du hinner med på fritiden är familjen och hästen.

    Många mammor delar ponny med sina barn när de blivit lite större, och det fungerar jättebra!

    Prioritera den egna hobbyn

    Mammor ska hålla hårt på att ha egentid, ibland kan det räcka med så lite som en halvtimme eller timme för att få tid till den egna hobbyn, säger Nina Fox Stark.
    – Försök ordna en situation där du har tillgång till en häst på ett bra sätt. Det kan vara en egen häst om man har turen till det, eller att man är medryttare eller att rida på ridskola. Flera som haft egna hästar har gått över till att rida på ridskola en gång i veckan och jag märker att de ryttarna verkligen prioriterar sin ridning.

    Nina Fox Stark tror mycket på att sätta mål, men målen måste vara realistiska. Det är kanske inte troligt att du kan tillbringa flera timmar i stallet varje dag med en ny bebis, men kanske kan du komma iväg och rida ett par dagar i veckan?

    Fakta

    Debatt om sportens regler för föräldralediga

    När OS-guldmedaljören Jessica von Bredow Werndl fick barn förra året kritiserade hon FEI:s regler för föräldraledighet. Om man då var borta från tävlande i minst sex månader fick man behålla 50 procent av sina rankingpoäng. Började man tävla tidigare förlorade man dock alla sina poäng och fick börja om från noll.

    När tyska hoppryttaren Janne Friederike Meyer-Zimmerman började tävla kort efter att ha fått barn förlorade även hon alla sina rankingpoäng. Det fick henne att starta initiativet Equal Equest mot diskriminering av kvinnor i ridsporten, som fick stöd av bland andra Jessica von Bredow-Werndl och Meredith Michaels-Beerbaum.

    I december förra året meddelade FEI att man ändrar reglerna så att gränsen går vid tre månader för dressyr, hoppning och körning. Dock inte för fälttävlan där man anser att riskerna är för stora.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden