Sverige
24 april 2023 06:25

Ny kunskap om astma och ledinflammationer hos hästar

SLUNu finns det lite mer kunskap om astma och osteoartrit hos hästar. Det visar två nya studier från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Ny kunskap om astma och ledinflammationer hos hästar
Det är på Sveriges Lantbruksuniversitet som cellerna har studerats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Likoper/Istock

SLU berättar om de nya studierna i ett pressmeddelande.

När det gäller den kroniska sjukdomen astma, som kan ge andningsbesvär och nedsatt prestationsförmåga hos hästar, har forskarna vid SLU studerat så kallade mastceller och deras roll.

Syftet med studien var att beskriva de mastceller som samlas i luftvägarna hos hästar med astma och därmed få mer kunskap om deras funktion.

Isolerade celler

Forskargruppen utvecklade under studien en metod för att isolera mastceller från luftvägarna hos hästar och därefter genomfördes en omfattande analys av mastcellernas genuttryck, alltså av vilka gener som var aktiva och bidrog till cellernas funktion. De kom fram till att mastcellerna tillhörde en variant som normalt förekommer i kroppens slemhinnor, men cellerna uttryckte flera oväntade gener som är kopplade till immunsystemet och som normalt uttrycks av andra celltyper. Detta kan tyda på att mastcellerna bidrar till sjukdomsutvecklingen i samband med astma hos hästar.  

Hela studien om astma

Osteoartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som har ett långsamt förlopp och därför det kan vara svårt att fånga upp tidiga sjukdomstecken då hästen inte visar hälta. En diagnosmetod för att upptäcka tidiga stadier av sjukdomen är därför efterfrågad.

I SLU:s studie visar forskare ett första steg mot hur biomarkören BGN262 i saliv från hästar kan användas för att diagnostisera osteoartrit.

Samlade salivprover

Salivprover samlades från friska hästar och hästar med osteoartrit för att jämföra halten av BGN262. Kompletterande salivprover samlades från en ytterligare grupp friska hästar för att undersöka variationen av biomarkören över dygnet och för att se hur foderintag påverkar koncentrationen. Prover som samlats före, under och efter ett vanligt ridpass användes för att utvärdera träningens påverkan.

Studien visar att koncentrationen av BGN262 i saliven är högre hos hästar med osteoartrit jämfört med friska hästar. Det visas också att träning ökar koncentration av BGN262. Koncentrationen varierar däremot inte under dygnet eller i samband med att hästen äter.

Studiens resultat kan bli viktigt för tidig upptäckt av osteoartrit, och eventuellt kan biomarkören vara tillräckligt känslig för att även detektera överbelastning av hästens leder under träning och mäta effekten av olika underlag.

Hela studien om osteoartrit

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden