Fälttävlan
22 maj 2013 14:00

Nya regler för stigbyglar

Mitt i säsongen förbjuder Internationella Ridsportförbundet, FEI, stigbyglar av typen freejump x-up i terrängen.

– Jag har ridit med den här typen av stigbyglar i sju år nu. Det är inte så enkelt att rida in sig i nya så här mitt i säsongen, säger ryttaren Anna Hassö. 

Freejump x-up är en modell av stigbygel utan yttersida med ett slags clips som kräver en specialstövel. Stöveln ”fastnar” i clipset och ryttaren kan varken glida ur den eller fastna. Flera kända hoppryttare rider med modellen, bland annat Rodrigo Pessoa och Rolf-Göran Bengtsson. 

I fälttävlan är modellen ovanlig. Anna Hassö har ridit och tävlat med den i sju år. Förra veckan kom ett besked från FEI att modellen förbjuds i terrängmomentet. Den officiella förklaringen är dock att det inte handlar om ett nytt förbud, utan ett förtydligande av regeln som säger att ryttare inte på något sätt får bindas/fästas vid hästen eller utrustningen. 
– Men det är ju det som är grejen – man sitter inte fast, säger Anna Hassö som nu har begärt dispens.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden