Distansritt
9 juni 2014 14:01

USA sätter ned foten

I dag den 9 juni och i morgon träffas ESPG, Endurance Strategic Planning Group, för att fastställa nya regler och åtgärder för distansritten som ska börja gälla omgående. The American Endurance Ride Conference, AERC, litar inte riktigt på att FEI klarar att lösa problemen med distansritt i främst FEI:s region VII som omfattar nationerna i Mellersta Ŗstern.

I USA finns det två stora men olika organisationer som har hand om distansritten. Dels AERC, som bildades 1972 och i egenskap av medlemsorganisation står bakom mer än 700 distansritter i Nordamerika varje år. Dels USEF, US Equestrian Federation som är den enda av de två som är medlem i FEI och även ansvarar för all internationell distansritt i USA.

De problem i distansritt som uppmärksammats den senaste tiden  härrör främst från FEI:s region VII och deltagande ekipage därifrån på internationella tävlingar runtom i världen. Det handlar om flera dopningsfall, skador och frakturer och även dödsfall för deltagande hästar. Men också enligt rapporter från internationell media och svenskar med erfarenhet från tävlingar på plats i regionen om respekten för regler och att regelbrotten inte beivras som de borde alla gånger. Ett av de kanske mest besvärande som också diskuterats och ifrågasatts är att FEI:s ordförande Prinsessan Haya är gift med regerande världsmästaren i distansritt, Emiren av Dubai HH Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som är dömd för dopningsbrott. Det FEI har gjort för komma tillrätta med problemen är att skapa gruppen ESPG.

Gruppen har varit verksam ett antal månader, och den 9-10 juni ska man fatta beslut om vilka åtgärder som ska genomföras omgående. Enligt ett pressmeddelande från FEI ska detta ske under rubriken ”Far-Reaching initiatives announced at endurance round table”. Detta kan tolkas som långtgående regeländringar inom flera områden i distansritt, och kan också påverka de nationella distansrittsreglementen som finns fastställda runtom i världen. För Sverige är också regeländringar på gång i alla discipliner inom SvRF.

För några månader sedan kallade AERC till ett möte om problemen i internationell distansritt, där också John Long, CEO i USEF var närvarande. De båda organisationerna kommer i fortsättningen att samarbeta i frågan som kan sammanfattas som hästens välfärd.

Mötet litade dock uppenbarligen inte på att FEI har kraft att genomföra vad man anser är tillräckliga åtgärder. Man satte ned foten och fattade ett beslut om att göra FEI uppmärksamma på (genom USEF) några skriftliga punkter och gav ett ultimatum till FEI.

Om AERC före den 1 januari 2015 inte anser att FEI har genomfört tillräckliga åtgärder och bättre transparens och öppenhet, så kommer man att överväga att inleda förhandlingar med andra nationer om att skapa en ny internationell organisation för internationell distansritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden