Distansritt
10 augusti 2014 16:08

Allvarlig olycka i distansritt

Under årets Vasaritten i Rättvik inträffade en allvarlig olycka i klassen för 80 km.

Vasaritten, med start och mål på Rättvikstravet, är en av de klassiska banorna i Sverige med Dalhalla, slalombacke och fäbodar som sitt signum genom åren. På 80 km, som samtidigt var DM för Värmland, inträffade en allvarlig ridolycka. Enligt uppgift från medtävlare hoppade hästen till och slängde sedan av sin ryttare som landade med huvudet före rakt in i ett träd.

Ryttaren fördes med ambulans till Mora sjukhus där man konstaterade flera brott och skador på rygg och nacke. Enligt senare uppgifter har eller ska ryttaren flyttas till Akademiska sjukhuset i Uppsala för specialistvård. Ryttaren är en rutinerad distansryttare som varit med länge och ridit 160 km, men den 6-åriga hästen gjorde bara sin tredje start.

Loppet vanns av Aja Hirani och Thereze Tillbom på 17,4 km/tim, och distriktsmästare i Värmland blev Wox och Anna Jansson på 15,9 km/tim.

På lördagen fanns fyra svenska ekipage på tyska mästerskapen för att starta på 160 km respektive 120 km. Inte utan framgång.

Tävlingen avgjordes i Nörten-Hardenberg som är Tysklands mittpunkt. På CEI*** 160 km skulle Annelie Eriksson debutera 9-årige skimmeln Shajfaklaan ox på distansen. Banan var rikt kuperad med flera branta backar uppför och nedför. På en sträcka över 30 km som reds två gånger var en stigning cirka 115 meter på tre km. På startlinjen stod 13 ekipage från tre nationer.

Shajfaklaan hängde med bra i mitten eller slutet av startfältet bara 10 till 20 minuter bakom täten i cirka 120 km. Kroknade lite på sista sträckans 20 km och slutade sist på 13,84 km/tim av de sex ekipage som var godkända i slutbesiktningen.

Som tysk mästare 2014 publicerades under lördagen Prince Sharif och Petra Hattab på 15,21 km/tim, som var nominerad också till WEG-14, men på söndagsmorgonen hade detta ändrats till en bronsplats. Guldet då till ett annat välkänt tyskt distansryttarnamn Kerstin Deichmüller som red Bokal på 15,42 km/tim.

Om svenska ekipage vill kvala in internationellt mot 160 km i Sverige så måste man vänta till en bra bit in på 2015. Därför startade tre svenska ekipage på samma banor på CEI** 120 km. Alla tre – Kiidaaj/Maria Hagman Eriksson, TA Khrim/Elin Gränsgård-Joelsson och Bitethebitchandwin/Stefan Hammar – var godkända i slutbesiktningen. Kiidaaj var fyra på 12,79 km/tim och de andra två på 10,56 km/tim. För Kiidaaj, som 2013 utsågs till Årets 6-åriga unghäst i distansritt på unghästfinalen i Kristinehamn, var det debut på distansen. TA Khrim klarade sin tredje tvåstjärniga 120 km och för Bitethebitchandwin den andra.

Mer svenskt blev det när svenskuppfödde Nadde, som tidigare tävlats av Maria Hagman Eriksson men köpts och reds av Carmen Römer, Holland, som även tävlat i Sverige, vann 120 km på 15,18 km/tim.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden