Distansritt
16 september 2014 17:47

Distansprotest ledde till avstängning

Brittiska journalistprofilerna Pippa Cuckson och Horse & Hounds redaktör Lucy Higginson har fått rätt i FEI Tribunalen. Deras protest mot ryttaren Sheikh Mohammed Bin Mubarak Al Khalifa från Bahrain godkändes. Han diskvalificeras retroaktivt från ett lopp och blev i somras avstängd under två månader.

Distansprotest ledde till avstängning
Distansryttare i gryningen innan loppet på VM i Sartilly, Frankrike.

Efter att några videoklipp från en distansritt i CEI2* Sakhir (BRN) – 7-8 februari blivit virala under slutet av februari i år lämnade två brittiska journalister in en protest till FEI. Det var början på en lång och vindlande såpa, se hela dokumentväxlingen här. En 13 sidor lång utsaga från FEI Tribunalen slår dock fast på sista sidan att ryttaren diskvalificerats för otillåten behandling av hästen under loppet [Abuse of horse].

Den 20-åriga ryttaren Sheikh Mohammed Bin Mubarak Al Khalifa från Bahrain har startat i 22 internationella lopp på 17 olika hästar sedan 2009 och fullföljt sju. Loppet han nu diskvalificerats från var ett CEI2* över 120 km och på hästen Tarabic Carl höll han en medelhastighet på 24,08 km/h. Trots en mycket klar ledning, på videoklippet här är ekipaget ensamt sånär som på många bilar, driver ryttaren själv hårt och får dessutom otillåten hjälp av en groom.  Se videon på Horse-Canadas sida här då filen på FEIs sida inte fungerar längre. (cirka 20 sekunder in i klippet börjar drivingne som är otillåten, spö är inte tillåtet). Efter uppmärksamheten bötfälldes Mubarak Al Khalifa med 500 CHF, han och hans groom stängdes av från tävlande av sitt nationella förbund.

Pippa Cuckson och Horse & Hounds redaktör Lucy Higginson reagerade på övervåldet i filmklippen, de många bilarna som körde väldigt nära och tutade oavbrutet, något som måste betraktas som ett gravt stressmoment för vilken häst som helst även om Tabaric Carl inte visar tecken på det. Efter många turer konstaterade Tribunalen att deras protest var giltig, många vändor ägnades åt att försöka ogiltigförklara den. FEIs egna experter har i dokument hävdat att de inte anser att ryttarens överträdelser är grova. Pippa Cuckson och Horse & Hounds redaktör Lucy Higginson har kontrat med att de båda har mer än 40 års erfarenhet av hästhantering och granskande journalistik och till slut lyssnade även FEIs högsta organ.

Konsekvenserna för den unga ryttaren är dock nästan försumbara. Han fick gult kort redan i februari för sin och groomens otillåtna drivning. Vid den idag ökända tävlingen i Compiègne, Frankrike, i maj fick han ytterligare ett gult kort för Art 142 och 169.6.2 ”Abuse of horse””. De två varningarna resulterar i två månaders avstängning under juni till augusti, det är inte säsong i Bahrain då. Han diskvalificeras från sin seger i februari men mer än så blir det inte.

Följ hela saken här.
Se videoklipp via denna länk
Klipp 2, har bara fungerat stundtals.

Gula kort

Hela domen från FEI Tribunalen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden