5 november 2014 19:46
Ridsportplus

”Julius betydde allt för min karriär”

Tillsammans med Julius var Christina Gustafsson framgångsrik på landslagsnivå. Vissa minns henne kanske också som Rolf-Göran Bengtssons flickvän. Idag lever hon sitt liv på Irland.

”Julius betydde allt för min karriär”
Julius var Christina Gustafssons bästa häst och betydde allt för hennes karriär. Här i Falsterbos Grand Prix-hoppning 2005.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Christina Gustafsson har hunnit med mycket. Först drev hon en egen ridanläggning, Stall Aspvik, utanför Stockholm. Hon flyttade sedan till Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland där hon bodde i mer än fyra år. Med valacken Julius var hon bland annat med och red hem en plats i Superligan till det svenska landslaget.
    – Julius betydde allt för min karriär. Han var mitt livs häst och gjorde allt för mig.

    – Jag pensionerade Julius maj 2008. Han åkte då till min gamla groom Maria Magnusson i Åkersberga . Hon var med oss hela vår karriär och de gillade verkligen varandra! Hos henne lever han livet och tror att han är fem år, trots att han i år är 22, berättar Christina Gustafsson om sin före detta stjärnhäst.

    Efter tiden i Breitenburg stod Christina med sina hästar hos Jörg Naeve och blev under den tiden Holsteinermästarinna för damer på hästen Lime, som hon ägde med Rolf-Göran och Bo Kristoffersen.
    – Därefter flyttade jag till Belgien och hyrde stall i Neeroteren i ungefär två år. Jag hade ett par fina hästar. Jag sålde bland annat Jack London till stall Hendrix efter att ha debuterat honom i Grand Prix och Lime såldes till Johannes Ehning.

    I Belgien träffade Christina Captain David O´Brien och kort därefter flyttade hon med honom till Irland.
    – Med mig till Irland hade jag bland annat Dooleys Deluxe som jag köpt som grön 5-åring och ridit Bundeschampionatet i Tyskland med. Som 8-åring red jag honom i enstjärnig Grand Prix på Sunshine Tour  och därefter i några Grand Prix-klasser på Irland innan vi sålde honom till Vanessa Mannex från Canada.

    Idag
    – Vi gifte oss förra året och fick en liten dotter så jag gjorde en paus med ridningen. David pensionerade sig från armén och vi startade upp ett stall tillsammans. Vår affärsidé är bland annat att hitta bra hästar att utveckla till duktiga ryttare, berättar Christina.

    Efter att dottern fötts började hon att rida igen och tävlade ett par tävlingar på ett 7-årigt sto som hon köpt i Sverige och sedan sålde vidare till Belgien.
    Hem till Sverige åker hon med jämna mellanrum för att ha träningar.
    – Vi tar också emot elever här. Vi letar efter hästar i Sverige och vi har en del som kommer hit och letar efter hästar.

    Vad är det största du varit med om i din karriär hittills?
    – Det är nog när vi vann nationshoppningen i Aten och tog Sverige till Superligan. Och alla GP-hoppningar som Julius placerade sig i som bland annat Aarhus, Hachenburg och Arezzo. Det var också fantastiskt att få rida i Scandinavium och Falsterbo Grand Prix. Tiden med Julius var fantastisk.

    Kommer du tillbaka till toppen?
    – Det är alltid vårt mål att hitta och utbilda hästar som når toppen. Den senaste hästen som jag hoppades skulle ta mig dit var Dooleys Deluxe. Tyvärr är vår business att sälja så när han började gå högre och visade sin kvaliteet så såldes han. Nu startar vi upp med nya unga förmågor och hoppas på dem. Vi har en 4-åring som jag rider nu som jag har fött upp själv efter ett sto som jag red tidigare. Vi har precis gjort hennes första tävling och vi tror mycket på henne.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden