4 mars 2015 09:02
Ridsportplus

”Resan vi fått med Saint Amour önskar jag att fler fick uppleva”

Saint Amour, hingsten som har haft en internationell karriär med Svante Johansson, är välkänd för många entusiastiska ridsportmänniskor. Vad gör han idag och hur ser framtiden ut för den lilla hingsten som vunnit många hjärtan med sin enorma viljestyrka?

”Resan vi fått med Saint Amour önskar jag att fler fick uppleva”
Svante Johansson och Saint Amour i Falsterbo 2009. SCANPIX SPORT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Saint Amour föddes 1999 i Tyskland. Som 3-åring vann han sitt 70-dagarsprov med 10/10 för ridbarheten. Som 4-, 5- och 6-åring har han varit i topp i de tyska championaten. I Bundeschampionatet vann  Saint Amour  som 6-åring båda kvalen och hade högst hoppoäng i finalen. År 2006 köptes han in till Sverige av en ägargrupp. Målet? Ett olympiskt mästerskap.

    2008 blev det flera stora framgångar, bland annat med en vinst i Globen. Året därpå vann Svante Johansson och hingsten världscupen på hemmaplan i Göteborg och red EM i Windsor.
    Saint Amour var godkänd i Sverige men det bestämdes att sporten skulle gå före aveln och tävlingssatsningen tog den mesta tiden.

    2010 skadade sig Saint Amour, först lätt men ådrog sig sedan en skada igen.
    – Sedan var det till och från hela tiden. Det är det som är tråkigt med såna här topphästar. Vi höll på gång på gång tills vi insåg att ”nej det här går inte längre”, berättar Stig Åhlund från ägargruppen.
    Svante Johansson fortsatte att tävla hingsten till maj 2013, då det blev känt att duon skulle gå skilda vägar.
     –Svante talade om för oss att han inte skulle satsa på internationellt tävlande. Då kunde vi inte ha kvar våra två hästar, Saint Amour och Salut Amour, där så vi var tvungna att flytta hästarna.

    Saint Amour idag
    Saint Amour flyttades ner till Tyskland till Janne Friederike-Meyer för försäljning. Väl där stämde kemin inte fullt ut mellan Saint Amour och hans nya ryttarinna. I stället blev det danska Jennifer Pedersen som fick ta över honom.
    – Han är en underbar liten häst. Hans resultat talar för sig själv – vad han har gjort är fantastiskt. Han har så mycket personlighet och älskar verkligen att hoppa och tävla, det är hans liv och han är gjord för det, berättar Jennifer Pedersen.
    – Jag har tagit lång tid på mig att sätta igång honom efter hans skada och har också tagit det ganska långsamt för att lära känna honom och lära mig rida honom. Han kan ju allt så det är jag som behöver hitta rätt knappar. Jag har studerat en del av Svantes rundor på video, och det har hjälpt mig mycket. Jag var lite nervös i början och ganska rädd för att göra fel med honom.
    Hingsten går nu internationella 1,35- och 1,40-klasser med placeringar men kommer att säljas när rätt köpare dyker upp.

    Kommer han att komma tillbaka till de stora klasserna?
    – Vi får se hur långt han kommer att gå igen. Han är 15 år nu och har redan gjort så mycket. Han känns sund och pigg och glad. Men det får vara upp till Saint Amour att bestämma hur högt han vill vara med. Han måste tycka att det är roligt och ha förtroende för ryttaren. Jag hoppas att han kommer att gå större klasser igen men hans storhetstid var med Svante, säger Jennifer Pedersen.

    Vad är det bästa ni upplevt med honom?
    – Den resan vi har fått med Saint Amour önskar jag att många fler hade fått uppleva. Han har varit placerad i världscupen i Finland, Hannover och Göteborg. Man blir ödmjuk när man håller på med den här sporten. Förut skrek jag när de rev ett hinder. Jag är rätt ny i den här sporten men förstår nu hur lätt det är att riva ett hinder. Saint Amour har lärt oss väldigt mycket. Han är gudomlig, säger Stig Åhlund.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden